Gündem

Kars’ta -10 derece gerçekleştirilen Kış Tatbikatında içi ısıtacak Türk-Azerbaycan dostluğu göz doldurdu!

Cumhuriyetin 100.yılına özel ilk kez Mehmetçik tarafından gerçekleştirilen Kış Tatbikatı rekor seviyede katılımcı ile gerçekleştiriliyor. 2023 Kış Tatbikatı Kars’ın Sarıkamış ilçesinde sürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından planlanan ve belirli bir program kapsamında sürdürülen tatbikat için özel bir tank taarruz bölümü dahi icra edildi.

Kars’ın Sarıkamış ilçesi şu anda -10 derecede. Bölgede yaklaşık 1758 personel katılım gerçekleştirdi. Tatbikat sırasında kullanılan araç sayısı ise 651’e ulaştı. 28 farklı modelde ve yarıçapta 865 farklı silah kullanılacak.

TANKLARIN TAARRUZ GÖSTERİSİ HAYRANLIKLA İZLENDİ!

Tatbikat süreci devam ederken Türkiye’ye ve Azerbaycan’a ait birliklerin zırhlı ve silahlı kuvvetleri ise göz dolduruyor. Tankların üstün manevra kabiliyeti karların içerisinde gurur verici bir tablo oluşturuyor. Gösteride kullanılan her bir tank öncesinde tek tek bakımı yapılarak oluşabilecek olumsuzluklara ve hava koşullarına karşı incelendi.

İki kardeş ülkenin tank bölüğü sırasıyla gösterisini ortaya koyarken hazırlanmış özel piyade bölüğü ile birlikte taarruz gösterisi de icra edildi. Tankların karlı arazi üzerindeki gösterisi, senkronik hareket edişleri anbean kameraya alındı. Tatbikat sürerken otobüs, cirit füzesi ve tanklar ile özel atışlarda yapıldı.

17 ÜLKE KATILDI!

Türkiye tarihindeki en kapsamlı ve geniş kış tatbikatıydı. 9. Kolordu Komutanlığında 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı desteği ile Kars’ta gerçekleştirilen bu tatbikat için İngiltere, Almanya, Azerbaycan başta olmak üzere 17 farklı ülkeden katılımcı da oradaydı.

Soğuğun şiddetini arttırdığı anlarda savaş araçları ve silahlarının performansları üst düzeyde cevap sundu. Oluşabilecek bir muharebede cihazların kabiliyeti ve imkanları denendi. Kışın – 10 derecenin altında nasıl barınabilir? Araziye nasıl yerleşilebilir? Araç bakımı nasıl yapılır? gibi soruların cevapları arandı. Tatbikat sırasında Tank bölükleri, Havan takımları, Keskin nişancı timleri, Topçu bataryaları, Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, Helikopterler ve Komandolarda görev aldı.