Gündem

Uzmanlar fay hattında yaşayanları uyardı! “Deprem bölgesinde olduğumuzu nasıl anlarız?”

Kahramanmaraş’ta dün gece saatlerinde sabaha karşı meydana gelen deprem 10 farklı ili derinden etkiledi. Adana, Hatay, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa başta olmak üzere depremi 10 farklı il büyük bir yıkım ile hissetti. Ardından artçı depremler sarsıntısına devam etti.

Uzmanlar böyle bir durumda fay hattı üzerinde olup olmadığını anlayabilmenin yöntemini paylaştı. Fay hattı sorgulaması nasıl yapılır?

EN ÇOK ARANAN KONU OLDU!

Hem ülkemizde hem de dünyada basın bültenlerinde geniş yankı uyandıran Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sonrası 900’ü aşkın vatandaş hayatını kaybetti. Çok sayıda yaralı bulunuyor. Mısır ve Gürcistan arasında bulunan çoğu ülkenin kıtaları aşan fay etkisi ile korkutucu depremi yaşadığı bir felaket ile yüz yüzeyiz.

Meydana gelen deprem sonrası fay hattı sorgulaması gittikçe arttı. Arama motorlarında en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Vatandaşlar bölgenin fay hattı üzerinde olup olmadığını araştırmaya başladı. Konu üzerine uzmanından açıklama geldi.

FAY HATTI SORGULAMASI NASIL YAPILIR? ADIM ADIM…

Deprem bölgesinde risk hattı üzerinde olup olmadığı sorgulanabiliyor. Fay hattı sorgulaması e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Bunun için:

  • turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.
  • TC kimlik numarası ve şifresi ile hesabı aktif hale getiriniz.
  • Ardından arama kutucuğuna “Deprem Haritası Sorgulama” yazınız.
  • Açılan sayfada aktif fay hatları tek tek görüntülenebilir.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesine giriş yaparakta fay hattı üzerinde olup olmadığı incelenebilir. Türkiye’nin deprem kuşağı haritası incelendiğinde 1. dereceden başlayarak 5.dereceye kadar farklı risk dereceleri bulunuyor. 1.derecede riske sahip olan bölgeler aktif fay hattının yer aldığı bölgeler olarak kabul ediliyor.

İLLERİN RİSK DURUMLARI…

Türkiye’nin risk haritasında Marmara’nın tamamı riskli bölge ilan edildi. Ege bölgeleri tamamen riskli. Karadeniz’in Sinop, Kastamonu, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun hariç diğer illeri 1.dereceden riskli bölgelerdir.  İç Anadolu Bölgesi’nde Kırşehir ve Karabük illeri hariç riskli konumda yer alıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Adıyaman, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye bölgeleri 1.dereceden riskli olarak kabul ediliyor.