Gündem

Vücut depreme nasıl tepki veriyor? Enkaz altında aç ve susuz kalma süresi herkesi şaşırtacak!

Enkaz altında dahi temel ihtiyaçları giderebilmek hayatta kalabilmek için saniyelerle mücadele etmek anlamına geliyor. İkisinde arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ederken enkaz altında bir kişi aç ve susuz ne kadar kalabilir? Kaç saat dayanabilir? merak ediliyor.

Deprem anında enkazdan ilk kez çıkarılan gün yüzüyle kavuşan kişiye yiyecek ve içecek vermek hayati risk taşıyabiliyor. Ani gıda ile buluşma süreci vücudun ters tepkime vermesine sebep olabiliyor. Öte yandan depremin 9. gününde çalışmalar devam ederken müjdeli haberler ve umut verici paylaşımlar yapılmaya devam ediyor.

Bu da şu konuyu açıkça merak ettiriyor. Bir kişi 9 gün ve daha fazla enkaz altında aç ve susuz dayanabilir mi ve bu şekilde yaşayabilir mi?

ENKAZDA KALMA SÜRESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Bilimsel kaynaklara bakıldığında net bir şekilde belirlenmiş bir zaman dilimi söz konusu fakat bu süreçte mucizeler arka arkaya gelmeye devam ediyor. Normal şartlarda vücudun kanı pompalayabilmesi için suya ihtiyacı bulunuyor. Günde en az bir buçuk litre su içilmesi önerilirken enkaz altındaki bir kişinin 9 gün ve daha fazla dayanabilmesi mümkün oluyor mu?

Uzmanlardan gelen yanıt yaygın olarak bulunulan ortamdaki koşulların bu durumu etkilediği oluyor. Nemdeki denge, iklim koşulları ve çevresel faktörler kişinin enkaz altında iken yara alıp almadığı önemli oluyor. Bir kişi bilimsel olarak aç ve susuz yedi gün dayanabiliyor. Bu 168 saate denk geliyor. Çocuklarda sağlık durumu iyi olmayanlar da farklılık gözlemlenebiliyor.

Yapılan bir araştırma hapishanedeki bir tutuklunun susuz kalma hikayesi ile bu sürenin aşılabildiğini de ortaya koyuyor.

ENKAZDA KAÇ GÜN AÇ, SUSUZ KALINABİLİR?

Bireysel hücreye alınan mahkum 18 gün susuz bırakılmış ve hayatta kalabilmişti. Güneş görmeyen bir noktada olması üstü kapalı ve serin bir ortamda bulunması da bu süre içerisinde dayanmasını etkilemişti. Yapılan incelemeler sonrasında bir kişinin aç kalabilmesine yönelikte net veriler ortaya çıkarıldı.

Teknik olarak bakıldığında 70 kiloluk bir erkeğin bir aydan başlayarak 3 aya kadar hayatta kalabileceği ortaya kondu. Bu zaman 30 gün ile 90 gün arasında değişiyor. Gönüllü olarak açlık grevine giren insanlar en fazla 61 gün dayanabilmiş ve sonra yaşamını yitirmişlerdi. Teknik olarak bir kişi 90 güne kadar aç kalabilir. Gerçekleştirilen bu eylem sonrasında aç kalma süresinin 60 günü aşamadığı fark edilmiştir.