Gündem

Bu talebe firmalar dahi yetişemiyor! Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem sonrası otomobil ve karavan alımı rekor seviyeye ulaştı!

Asrın felaketi olarak nitelendirilen afet sonrasında oluşan çip krizine rağmen yaşanan talep artışı araç piyasalarında hareketliliği canlandırdı. Özellikle otomobil ve karavan alımına yönelik talepler hadsafha’ya ulaştı. Öyle ki karavan satın almak isteyen kişiler için firmalar bir yıl sonrasına gün vermeye başladı. Pandemi dönemi ile beraber başlayan çip krizi sürecinde araç fiyatlarında oluşan yükseliş talepte azalmayı tetiklemişti. Türkiye’de büyük felakete sebep olan deprem sonrasında yaşanmaz hale gelen evlerin durumu insanları paniğe sürükledi.

Araç talebi gittikçe arttı. Kişiler otomobil ya da karavan satın alarak içerisinde mobil ev kurma planı yapmaya başladı. Araç satışlarında gelen talep artışı ürün bayiye girmeden satışını kolaylaştıran bir hale dönüştü. Özellikle deprem felaketinde otomobiller sığınacak alan olarak kabul edilmeye başlandı. Sıfır ve ikinci araçlara rağbet arttı.

GÖLCÜK DEPREMİNİ ANIMSATTI!

Yoğun bir araç satın alma sürecinin başlaması piyasalarda duyulan habere göre belirli markalarda stokların tükenmesine hatta kotalı satış yapılmasına sebep oldu.

Buna benzeyen bir olay Gölcük depreminde yaşanmıştı. 1999 tarihinde deprem sonrasında araç fiyatlarındaki talep artışı rekor seviyeleri ulaşmıştı. 380 bin adet araç satılmış ve otomotiv pazarında ilk kez bu denli bir yoğunluk görülmüştü. 2000’li yılların başında 600 bin adedi aşan bir rakama ulaşılmıştı.

KARAVAN SATIŞLARI PATLADI!

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Öte yandan arabaların muadili olarak kabul edilen karavanlarda talep artışında bir numarada yer alıyor. Pandemi döneminde daha çok istenen karavanlar deprem sebebiyle yeniden gün yüzüne çıktı. 2019 yılı verilerinde karavan satışı 3 bin adetti. Pandemi dönemi ile beraber 2022 yılı son verilerinde 12 bini geçtiği görüldü. Deprem sebebiyle bu kez bu güncel verinin 2023 sonuna doğru 16 bin adete çıkması bekleniyor. Bazı karavan modelleri şimdiden tükenmiş durumda. Firmalar bir yıl sonrasına ancak gün verebilir hale geldi.