Gündem

İstanbul’da yeri değişecek 1.5 milyon konut için yeni rota belli oldu! Bakanın bahsettiği rezerv alanları neresi oldu?

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremi sonrası uzmanlar İstanbul’a dikkat çekti. Özellikle Marmara Bölgesi’nde İstanbul ili için önlemler alınması gerektiği ifade edildikten sonra panik hali başladı. Konu üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yeni önlemler adı altında dün yaptığı bir toplantı sonrası 1.5 milyona yakın konutun taşınacağını ifade etti.

Murat Kurum’un sözlerinden bahsettiği bu konutlar hem Anadolu hem de Avrupa yakası için belirlenmiş özel rezerv alanlarına taşınacak denildi. Bu rezerve alanlarının neler olduğu araştırılmaya başlandı.

1.5 MİLYON KONUT RİSKLİ!

Metropol şehir İstanbul Megakent olarak anılıyor. Türkiye’deki en kalabalık şehirler arasında kabul ediliyor. Son olarak 1999 yılında yaşanan Marmara depremi ile birlikte hareketlenen fay hattı yeni bir depremi konuşma ihtimalini yükseltmiştir. Son dönemlerde sürekli konuşulan İstanbul depremi için tedbirler sonunda alınmaya başlandı. Riskli olan tüm konutlar toplamda 1.5 milyonu buluyor. Bu konutların belirlenmiş rezerv alanlarına taşınacağı ifade ediliyor.

GÖÇ EDENLER NEREYİ SEÇİYOR?

İstanbul’daki olası depreme yönelik yapılan hazırlıklar için İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa: “Arsa ve müstakil evlere yoğun bir talep var” diyerek şu açıklamada bulundu:

“Deprem bölgesinden gelenler İstanbul’u tercih etmiyor. İstanbul kendi içerisinde de göç vermeye başladı. İstanbul’dan Trakya bölgesine büyük bir akım oluşturuldu. Özellikle Keşan, Çatalca ve Tekirdağ bölgelerine yoğun ilgi yoğun” dedi.

TALEBİN ARTTIĞI YERDE FİYATTA ARTACAK!

Başkan Aşa: “İstanbul’da yaşayanlar özellikle eski yerleşim yerinde bulunanlar evini satma yarışına geçti. Psikolojik olarak kendini kötü hissedenler ile başlayan bu süreç önümüzdeki birkaç ay sonra net fiyatların oluşmasını sağlayacak. Talep olmayacak bölgede elbette ki fiyatlar düşecek. Güvenli olarak kabul edilen bölgelerde yeni binaların olduğu yerler olacaktır ve buralarda elbette ki talep artacak. Talebin arttığı bölgelerde fiyatlarda da artış yaşanmasını beklemekteyiz” dedi.

O GÜVENLİ YERLER….

Başkan Nizamettin Aşa; bu durumun yeni olmadığını son 10 yıldır konuşulduğunu ifade etti. “Yaşanan son deprem olayı sonrası daha çok ön plana çıktı. Şu anda İstanbul’un Kuzey kesimleri kayalık ve daha sağlam zemine sahip. Bu bölgelerde yeni bina stokları oldukça fazla. Özellikle bahçeli evler çok fazla bulunuyor. Anadolu Yakası’nda bu tarz evler olduğu gibi Avrupa Yakası’nda özellikle İstanbul’un Kuzey kesiminde daha çok ön planda” diyerek konuyu açıklık getirdi.