Ekonomi

Mart ayı güncel kira artış oranı belli oldu! TÜİK verisi Mart ayı kira artışını nasıl etkiledi?

Şubat ayı TÜİK enflasyon verileri TÜFE ve Yİ-ÜFE rakamları bugün paylaşıldı. TÜİK tarafından yapılan açıklama sonrası net kira artış oranı da şekillendi. Gözler Şubat ayı enflasyon rakamları sonrası Mart ayındaki artış oranlarına çevrildi.

Açıklanacak bu rakamlar özellikle ay içerisinde kira sözleşmesinde yenilik yapacak olan iş yeri sahipleri için büyük bir önem taşıyor. Bu oran üzerinden sözleşmeler yeniden şekillenecek. Enflasyondaki gelişme yalnızca kira fiyatlarındaki artışa değil piyasalarda memurun ve emeklinin maaşına yönelik uygulanacak zam oranlarında da Şubat ayı verisini ortaya çıkarıyor.

12 AYLIK ORTALAMA TÜİK VERİSİ NE KADAR OLDU?

Şubat 2023 enflasyon verileri TÜİK aracılığı ile sabah saat 10.00’da paylaşıldı. Yıllık TÜFE oranı %55,18 iken aylık %3,15 oranında gerçekleşti.

TÜFE’deki bu gözle görülür değişim Şubat ayı içerisinde bir önceki ay ile kıyaslandığında %3,15 civarındaydı. Bu oran bir önceki yılın Aralık ayına göre %10 iken bir önceki yılın aynı ayına göre %55,18 seviyesindeydi. Genel olarak 12 aylık ortalama üzerinden bakıldığında %71,83 oranında gerçekleştiği görüldü.

GÜNCEL İŞYERİ KİRASI NE KADAR OLDU?

TÜİK verilerindeki bu artış Ocak ve Şubat ayındaki ortalamalar üzerinden Mart ayında güncellenecek kira fiyatlarında da belirginleşmeyi sağladı. Mart ayı kira artış oranı bu veriler eşliğinde %71,83 olarak gerçekleşti. İş yerleri ve konutlar için bu rakamlar yeniden belirlendi.

İş yeri için planlanmış kira artış oranı düşünüldüğünde yapılan hesaplamalar aradaki farkı ortaya koydu. TÜFE kira artışı %71,83 olarak belirlendi. Bu rakam üzerinden mevcutta 10 bin TL işyeri kirası ödeyen bir kişi 7 bin 183 TL’lik zam sonrası aylık güncel kira bedeli 17 bin 183 TL oldu. Bu rakam yıllık düşünüldüğünde 206.196 TL oluyor.

GÜNCEL KONUT KİRASI NE KADAR OLDU?

Konutlarda uygulanacak yeni zam alınan karara göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar %25 oranını aşamıyor. Geçici bir hüküm olarak eklenen bu madde doğrultusunda ancak kira artışı yapılabiliyor. Bu nedenle 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kiracıya en fazla %25 zam yapılabiliyor. Şubat ayı güncel verilerine göre mevcutta 3 bin TL kira ödeyen bir kiracının yeni zamla beraber 3 bin 750 TL ödemesi gerekiyor. Bu rakam yıllık 45 bin TL anlamına geliyor.