Balıkçılar yeni sezonun ilk gününde umduğunu bulamadı
Balıkçılar yeni sezonun ilk gününde umduğunu bulamadı. Suların çok sıcak olduğunu ve balıkların dağınık olduğunu belirten balıkçılar, palamut popülasyonunda ciddi azalış olduğunu söyledi. Hamsinin ise Marmara Denizi’nde bol olduğunu ancak av veriminin düşük olduğunu kaydetti.
Balıkçılar, 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağının kalkması ve yeni sezonun başlamasıyla denize açıldı. Tezgahlarda balık çeşitliliği artarken fiyatlar düştü. Ancak geçen yıl özellikle palamuta yaşanan bolluk bu sene görülmedi. Balıkçılar, suların çok sıcak olduğunu ve balıkların dağınık olduğunu belirtti.
Balık avcılığı çok zayıf gidiyor
Dem bir Çanakkale Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, av yasağının 1 Eylül’den itibaren kaldırıldığını söyledi. Balıkçıların geçen yılki gibi umduğunu bulamadığını kaydeden Karabiber, “Suların çok sıcak olduğunu düşünüyoruz ki gözlemliyoruz da. Daha hala sular 20 derecenin üstünde. Bizim cihazlarımızla suların sıcaklığını ölçüyoruz. Balıklar çok dağınık. Balık avcılığı çok zayıf gidiyor. Yani tahminimiz çok altında” diye konuştu.
Palamut popülasyonunda ciddi azalış
Karabiber, geçen yıl palamut popülasyonunun çok iyi olduğunu fakat bu sene ciddi bir azalış gözlemlendiğini kaydetti. Sadece hamsi olduğunu ve hamsinin de yalnızca Marmara Denizi’nde olduğunu dile getiren Karabiber, “Yalnızca denizlerde şu an hamsi var. O da Marmara Denizi’nde. Yalnızca Marmara’da olunca kötü bir sonuç ortaya çıktı. Bütün tekneler hamsi avcısı. Hepsi Marmara’ya geldi. Bugün doğu Karadeniz avcı gemileri bile Marmara Denizi’nde. Gece 3 ton, 5 ton, 6 ton tonajlı balıkçı gemilerimiz var. Bu gemiler çok bol tutmak zorunda. Giderleri karşılamak için girdi maliyetlerimiz zaten malum. Çok bol tutmak zorunda. Marmara Denizi’nde şu an çok fazla bir av baskısı var” dedi.
Hamsi popülasyonu çok iyi
Karabiber, doğu Karadeniz’de balık olmadığını belirterek hamsi popülasyonunun çok iyi olduğuna dikkat çekti. “Marmara’da şu an muazzam bir hamsi var. Hamsi çok ama daha suların sıcak olmasından yaygın balık dağınık. Av az veriyor. Yani av atıyorsun denize 50 kasa çıkıyor, 100 kasa çıkıyor. Bu aylar sonra mesela bir ay sonra bu aynı balıklardan atınca 100 kasa değil de 500 kasa, 1000 kasa çıkacak hale gelecek” diye konuştu.
Kestane karası fırtınasından sonra bolluk bekleniyor
Karabiber, kestane karası fırtınasından sonra balık popülasyonunda bolluk beklediklerini söyledi. “İşte bu kestane karası fırtınasından sonra bu popülasyonu bekliyoruz” diyen Karabiber, balık fiyatlarının da uygun olduğunu ifade etti.