Gündem

Yaz Saati Uygulaması Kaldırılacak mı? Bakanlık Konuyu İnceliyor

Güneş ışığından daha fazla faydalanmak adına kış saati uygulaması kaldırılarak yaz saati uygulaması kalıcı hale getirildi. Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin ardından şikayetler arttı, imza kampanyaları başlatıldı. 

Hürriyet’in haberine göre, şikayetlerin artması üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaz saati uygulamasını yeniden inceleme kararı aldı. İncelemenin ardından bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına dair karar alınacak.

Son günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na kış saati uygulamasının kaldırımlasıyla ilgili 40-50 şikayet gelmeye başladı. Bakanlık yetkilileri şikayetlerin değerlendirilmeye alındığını açıkladı.

30 Ekim’de Kış Saatine Geçilecekti
Yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı. 14 Mart 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı. Kararla 30 Ekim tarihinde saatler geri alınmadı.

Tasarruf İçin Yapıldı
Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin amacı tasarruf olarak açıklandı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yaz Saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç raporuna göre, uygulama ile yılda yaklaşık 1 milyar liralık tasarruf sağlanabileceği hesaplandı. Karar alındığı dönemde en çok etkilenecek olan kesimin öğrenciler olacağı tahmin edilmişti. Sabah 8’de dersi başlayan öğrenciler 7.00’da karanlıkta yola çıkacağı için olumsuz etkileneceği gündeme gelmişti. Ankara’da şu günlerde gün saat 7.55’de aydınlanıyor. Gün ağarması aralık ayının sonuna kadar saat 8.00’i geçecek.

İstanbul’da ise gün saat 8.13’de ağarıyor. Aralık ayının sonunda günün ağarması saat 8.22’yi bulacak. 07.00’da ders başı yapanlarÖzellikle kasım ayının ortasından itibaren öğrenciler gece karanlığında yola çıkmaya başladılar. Bölgelere göre değişiklik gösterse de ikili öğretimde derslerin sabah 7.00’da başladığı çok sayıda okul buluyor. Bu öğrencilerin güneş ışığını görmeleri ikinci derse denk geliyor. Sabah 8.00’da dersleri başlayan tekli öğretimdeki öğrenciler ise karanlıkta okullarına gitmek zorunda kalıyorlar. Bu durum da güvenlik endişelerini beraberinde getirdi.

İmza Kampanyası
Yaz saati uygulamasından kış saati uygulamasına geçilmesi için “saatler yeniden geri alınsın” başlıklı imza kampanyası başlatıldı.

Kamupersoneli.net | ANKARA