
Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlar neticesinde birçok kamu kurum ve kuruluşunun Varlık fonuna devredildiği açıklandı. Açıklandı ancak vatandaşlarda varlık fonu nedir? diyerek merak etmeye başladı. Peki varlık fonu nedir? Varlık fonuyla alakalı olarak detaylar haberimizde.
VARLIK FONU NEDİR?
Ulusal Varlık Fonları, çeşitli finansal varlıklarla beraber çeşitli yatırımlar yaparak gelirini artırmayı hedefleyen ve devletin sahipliğinin bünyesinin aldında bulunarak çalışan fonlar olarak bilinir.
VARLIK FONU NE ZAMAN KURULDU?
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi’nin Anonim Şirketinin Kurulmasıyla alakalı olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair oluşturulan Kanun, 26 Ağustos 2016 tarihinde Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği biliniyor.
VARLI FONU NE İŞE YARAR?
Türkiye Cumhuriyetine bağlı olarak, ana faaliyetler konusunda fonların kurulmasıyla alakalı olarak yönetimde bulunan sermayelere piyasalar içinde araç çeşitliliği ve derinliklerine katkı sağlamak, urt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonların kurulması ve yönetilmesi üzerine Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kurulmuştur.
Şirketlerin, stratejik yatırımlarının planında belirtilen hedeflerle beraber likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerinin dikkate alınmasıyla beraber yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait olan payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenlerle ve emtiaya dayalı bulundurularak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adıyla gerçekleştiriliyor.
VARLIK FONUNU KİM DENETLİYOR?
Şirket ve şirket tarafından kurulan diğer şirketlerin Türkiye Varlık Fonu ve kurulacak alt fonlarla bağımsız olarak denetime tabi ve şirket, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kurumsal yönetim düzenlemeleriyle yürürlük görüyor.
Türkiye Varlık Fonu’nun mal varlığıyla beraber şirkete yönetilmek üzere devredilen varlıkların ve haklar şirketin mal varlığından ayrıldığı ifade edildi.
Kamupersoneli.net | ANKARA