Sınavlar

YGS'de 09.45 Kuralına Takılan Öğrencilere ÖSYM'den Kötü Haber

ÖSYM’nin bu yıl uygulamaya başladığı “sınavın yapılacağı binaya girişlerin sınav başlamadan 15 dakika öncesinde sonlanması” kuralı yüzünden bir çok ilde bir çok aday sınava girememişti Hatta snav salonuna alınmayan öğrenciler gözyaşlarına hakim olamamıştı. 

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017 YGS dün yapıldı. ÖSYM’nin bu yıl uygulamaya aldığı “sınavın yapılacağı binaya girişlerin sınav başlamadan 15 dakika öncesinde sonlanması” kuralından dolayı birçok öğrenci sınava giremedi. Kamuoyunda oluşan tepkiler sonrasında ÖSYM bir açıklama yaptı. 

ÖSYM AÇIKLAMA YAPTI

ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, çeşitli sebeplerden dolayı yaşanan gecikmeler nedeniyle sınava giremeyen adaylara yönelik telafi bir sınav yapılmayacak. Yetkililer, bunun bir kural olduğunu, sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemlerinin tamamlanacağı ve saat 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmayacakları konusunda aylar öncesinden gerekli uyarıların yapıldığını ifade etti. Öte yandan adayların sınava giriş belgelerinde yer alan temel kurallar arasında da sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemlerinin tamamlanacağı uyarısının yer aldığı kaydedildi.

EĞİTİM BİR SEN: BİR MİKTAR ESNEKLİK OLMALI

ÖSYM’nin YGS ve LYS’ye girecek adayların binalara alımının sınav saatinden 15 dakika önce sonlandırılmasına ilişkin kararı, sınav başvurularından önce duyuruldu ve bu saatten sonra adayların sınava alınmayacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

Ancak dünkü YGS’de 09.45’ten sonra gelen adayların sınav salonuna alınmamaları, kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, disiplinli hareket edilmesinin, sınavların belli bir düzen içerisinde yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Selvi, bu konuda gerekli uyarıların ve hatırlatmaların yapıldığını ancak elde olmayan sebeplerle insanların gecikebileceğini dile getirdi. 
Bu nedenle mağduriyetler yaşandığına dikkati çeken Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sınavlar hayati önem taşıyan sınavlar. Bir miktar esneklik konulmasının doğru olacağı kanaatindeyim. ÖSYM’nin bundan sonraki sınavlarda daha önceki yıllarda olduğu gibi esneklik göstermesini talep ediyoruz çünkü insanlar üzüldükten sonra bir kıymeti kalmıyor. Kişinin hatası olsa bile biraz toleranslı olunmasında fayda var. Önemli olan insanımızın sınava girerek hukuki, demokratik, kişisel hakkının korunması. Bu gençler, bir yıl kaybetti. Belki insan ömründe çok uzun olmayabilir ama bir yıl boyunca hazırlanan, sınava girmeyi ümit eden gencin kendi hatalarından da olsa bir kayba uğraması uygun değil.

Sınav başladıktan sonra önceden bir opsiyon tanınıyordu gecikmeler için. Birden bire ‘Sınavdan 15 dakika öncesinde artık alınmıyor.’ denmesi biraz ağır kaçtı. Sınav başlamadan önce kişi yetişmişse sınava alınmalı diye düşünüyoruz.”

HASAN CAN OKTAYLAR: EĞİTİMDE HİÇBİR KURAL İNSAN HAKKINDAN DEĞERLİ DEĞİL

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar da ÖSYM’nin bu konudaki kuralını “çok anlamsız ve katı” bulduğunu belirtti.

Oktaylar, bu sınava 2 milyon 200 bin adayın girdiğini, insanların bazı sebeplerden sınava gecikebileceğini, bu kadar katı bir kuralın olmaması gerektiğini vurguladı.

Bazı öğrencilerin geç kaldıkları için sınava girememelerinin yarattığı “mağduriyetin” yanı sıra sınava girenlerin de bu kadar katı, kontrollü, sıkı bir disiplin ortamında psikolojilerinin bozulduğunu savunan Oktaylar, “Bu durum birçok öğrencinin bir yılına mal oluyor. Eğitimde hiçbir kural insan haklarından ya da insan ihtiyacından daha değerli değildir. Birkaç dakika geç kalabilir. Bununla ilgili bir mazeretlendirme sistemi kurulabilirdi. ÖSYM, bunu yapabilecek güçte. Bu kurallar, kamuoyunun hem gerilmesine hem de ÖSYM’nin problem çözücülüğüyle ilgili inancın ortadan kalkmasına neden oldu.” şeklinde konuştu. 

İllerdeki ÖSYM sorumlularının karar yetkisi olması durumunda bunu telafi edecek mekanizmayı oluşturabileceğini belirten Oktaylar, “Bu kadar katı olunmamalı. İnsanların geleceğine yön veren bir sınav bu. ÖSYM, geç kalan öğrencilere mazeretlerinin inandırıcılığına, doğruluğuna göre telafi edecek sistemler kurabilecek güçte.” dedi.

Bir Yorum

  1. Saat 10' da sınava alınanlar oldu onların sınavı iptal edilecek mi peki ÖSYM ?

  2. Bu adalet degil bu haksizliktir bende kardesimi goturdugum okulun kapisini kapatilar geleri almadilar hatta bir tane bayan geldi sinava alinmadi elindeki kagidi alin dedi bu sizin olsun de ve goz yaslarina boguldu gen bayan. Sinav ucretine gelince eneklik yok ama almaya gelince esneklik diyorsunuz bu haksizliktir boyle bilinsin

  3. Iktidar ve yanlilarinin artik ne kadar cahillere teslim edildigi tespit edilmiş oldu. Bu kadar saçmalikta fazla artik. Gec kalani bile sessizce alacan, kimse gec gelipte soru kacirmak istemez

  4. Bence yerinde karar herkes sorumluluğunu bilmeli önemli görüyorsun sınavı birde geç kalıyorsun bu sınav bir iş görüşmesi olmuş olsa idi iş veren seni işe felan almazdı eğitim oyunçak değil milli servet herkes saatinde orda olacak dakik olmayan personelden ne hayir çıkar

  5. Herkes zamanında gelecek bu işin mazereti olmaz okumak istiyorsan erken geleceksin.