Ekonomi

Haklı Fesih Nedeniyle İşten Ayrılanlar da İşsizlik Maaşı Alacak

İş arayan işsizleri bir nebze de olsa rahatlatan işsizlik maaşı, prim gün sayısınına kadar 10 aya kadar ödeniyor. İşkur üzerinden yapılan işsizlik maaşı ödemelerinden yararlanmak için bazı şartları taşımak gerekiyor.

Kendi isteği dışında işten çıkarılanların yanı sıra isifa edenler de işsizlik maaşından yararlanabiliyor. 

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

İşsizlik maaşından SSK’lı (4/A) olanlar yararlanabiliyor. İşsizlik maaşı alınmasındaki temel şart, çalışanın kendi kusuru ve isteği dışında işten çıkarılmış olması.

İstifa Edenler İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Gerekli bir sebebi olmadan işten ayrılanlar işsizlik maaşından yararlanamıyor. Sabah’ın haberine göre; ancak ‘haklı fesih’ tanımına uygun olarak işten ayrılanlar faydalanabiliyor. İstifa eden çalışanlar, haklı olduklarını kanıtlamak şartıyla işsizlik maaşı alabiliyor. ‘haklı fesih’ gerekçesiyle mahkemeye başvuru yapılmışsa şayet mahkeme sonucuna göre de işsizlik maaşı alınabiliyor. 

Haklı fesih kapsamında, maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri yer alıyor.

Sigortalı Çalışan Herkes İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Son 3 yıldır en az 600 gün prim ödemesi yapan herkes işsizlik maaşı alabiliyor. İşten ayrılmadan önce geçen son 120 günde de primlerin eksiksiz ödenmesi gerekiyor. 

İş Bulunduğu Zaman Maaş Kesiliyor

İşsizlik maaşı alan biri, bu süre zarfında iş bulursa bunu İşkur’a bildirmek zorunda. İşe giren kişinin işsizlik maaşı kesiliyor.

İşsizlik Maaşı İçin Başvuru Süresi Var mı?

İşten ayrılan kişi, işsizlik sigortası almak için 1 ay içinde İşkur’a başvuru yapmak zorunda. 1 aydan fazla zaman geçtiği takdirde geçen her zaman işsizlik maaşı süresinden kesiliyor.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA