
Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği, 10 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu Yönetmeliğin amacı, il ve ilçe düzeyinde rehberlik hizmetleri ile bu hizmetlerin verildiği rehberlik ve araştırma merkezleri ve eğitim kurumlarındaki rehberlik servislerinin işleyiş ve görevleri ile bu hizmetleri veren kurumlarda çalışan personelin görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek.
REHBERLİK HİZMETLERİNİN AMACI
Türk Millî Eğitiminin genel amaçları çerçevesinde eğitimde rehberlik hizmetleri; kendini tanıyan, kendisine sunulan eğitsel ve mesleki fırsatları değerlendirebilen, sorumluluk alabilen bireyler yetiştirilmesini ve bireylerin toplum içinde sağlıklı bir birey olarak yaşamlarını sürdürerek kendini gerçekleştirmelerini amaçlar.
REHBERLİK HİZMETLERİNİN İLKELERİ
Rehberlik hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesinde;
Bireye ve bireysel farklılıklara saygı, Bilimsellik, Gizlilik, Gelişimsel bir anlayışla önleyici ve koruyucu yaklaşım, Bireysel, kurumsal ve toplumsal özellikler ile ihtiyaçların göz önünde bulundurulması, Hayat boyu rehberlik anlayışıyla bireylerin yaş, gelişim özellikleri ve öğretim kademelerinin dikkate alınması, Mesleki ve etik değerlere uyulması, İlgili tarafların işbirliği ve eşgüdümü, esastır.
REHBERLİK HİZMETİNDE GÖREVLENDİRLECEK DİĞER PERSONELLER
Rehberlik ve araştırma merkezinde gerektiğinde çocuk gelişimi ve eğitimcisi, sosyal çalışmacı, eğitim programcısı, psikometrist, psikolog, fizyoterapist ve ergoterapist görevlendirilir.
ÇALIŞMA SAATLERİ ve İZİNLER
Rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli uzmanlar ve rehberlik öğretmeninin çalışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenlenir.
Rehberlik servislerinde görevli rehberlik öğretmenlerinin çalışma süreleri haftalık 30 iş saatidir. Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer öğretmenler gibi kullanırlar.
Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda izin ve tatil dönemlerinde görevlendirilebilir.
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN YÖNETMELİK
17/4/2001 tarihli ve 24376 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.
KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA