EkonomiGündem

Emekli maaşlarına çok ciddi artış! Emekli maaşı zamlarının açıklanacağı tarih açıklandı

2022 yılında milyonlarca emekli, memur ve memur emeklisi, sözleşmeli personelin maaş, aylık ve sosyal desteklerinin artacağı ifade edildi. Bu doğrultuda TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri, yeni yılda memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15.7 civarında zam alacağına işaret ediyor. Yapılacak olan bu zamlar kapsamında ek ödemeler de artacak ve şimdiden maaş zamları araştırılmaya başlandı.

Yeni yılda milyonlarca emekli, memur ve memur emeklisi, sözleşmeli personelin maaş, aylık ve sosyal destekleri artacak. Yaklaşık 13 milyon emeklinin zammı ve 4 milyondan fazla memurun alacağı fark 3 Ocak’ta açıklanacak Aralık enflasyonu ile netleşecek. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri yeni yılda memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15.7 civarında zam alacağına işaret ederken zam trafiği de hızlandı.

REFAH DÜZENLEMESİ BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın’ı kabulünde zam talebi gündeme geldi. Bu görüşmede Memur Sen Başkanı Ali Yalçın tüketici fiyatlarındaki artışın memuru zorladığını ifade ederek, en düşük memur maaşı dikkate alınarak seyyanen bir artış, refah düzenlemesi beklediklerini ifade ederek şöyle devam etti:

“Ek zam beklentimizi aktardık. Milimetrik hesaplar yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın yükseltilmesi konusunda inisiyatif kullanacağını düşünüyoruz. Ek zam 15 Ocak tarihine yetişecek.”

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaş ve aylıklarını 15 Ocak’ta alacak. . Maaşlara yapılacak olan zamlarla beraber ek ödemeler de artacak. Bu doğrultuda kamuda maaşlar derece ve kademeye göre değişiklik gösterdiği belirterek derece ve kademe değiştikçe alacakları maaş da farklılık gösterdiği bildirildi. Toplu sözleşmeye göre memurlar ocak ayında maaşlarını ek farkla birlikte zamlı alacak. Maaş hesaplamalarında aile ve çocuk yardım ödeneği dâhil edilirken, bölgesel ödeme, ek ders ücreti, vekâlet ücreti, vekalet ücreti, yabancı dil tazminatı gibi ödemeler yer almıyor.

ENFLASYON FARKI VERİLECEK

TÜİK tarafından Temmuz ayından Kasım sonuna kadar geçen beş aylık dönemde TÜFE artışının yüzde 10.48 olduğu belirtilerek bu doğrultuda yüzde 10.48’lik zam aralık enflasyonu sıfır bile olsa ödenecek. Memur ve memur emeklilerine bu yılın ikinci 6 aylık döneminde yüzde 3 oranında zam verilmişti. Enflasyonun yüzde 3’ü aşması durumunda enflasyon farkı verileceği toplu sözleşmede hükme bağlanmıştı.

MAAŞ ZAMMI TARİHİ AÇIKLANDI

Tüm bunların aynı sıra maaş zamlarının da ne zaman açıklanacağı ifade edildi. Bu gelişmelere göre maaş zamları 3 Ocak’ta açıklanacak. Ayrıca Aralık enflasyonu yüzde 2 gerçekleşirse memur ve memur emeklileri yüzde 5’lik toplu sözleşme zammına ilave olarak yüzde 9.7, enflasyon yüzde 3 olursa yüzde 10.8 enflasyon farkı alacak.

BAKAN BİLGİN’DEN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin tarafından da maaş zamları hakkında bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada Bakan Bilgin enflasyonun toplu sözleşmede belirlenen ücretin üzerinde çıkması halinde farkı vereceklerini belirterek şöyle devam etti:

“Bu farkı sosyal transfer olacak düzeyde de gerçekleştireceğiz. Emeklilerimizin en alt düzeydeki emekli maaşında daha yukarılara gidecek şekilde kademeli bir şekilde ele alacağız. Çalışan memurlarımızın enflasyonun üzerinde bir sosyal transfer gerçekleştireceğiz.”