Askeri Personel

Uzman Çavuşlara Ne Zaman Kadro Verilecek?- uzman çavuşlara kadro talebi

Uzman Çavuş Kadro -Bedelli askerliğin yasalaşmasının ardından MHP, uzman çavuşların kadroya alınması için AK Parti ve hükümete çağrıda bulundu. MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, uzman çavuşların kadroya alınması için hazırladıkları kanun teklifini yenilediklerini belirterek, “Gelin hep beraber uzman çavuşlarımızı kadroya alalım, bu işi bitirelim” dedi.

Bedelli askerliğin yasalaşmasının ardından MHP, uzman çavuşlar için harekete geçti, uzman çavuşların kadroya alınması için yasa teklifi verdi.

Yasa teklifini hazırlayan MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, “Çağrım, hükümet ve AK Parti’ye gelin hep beraber uzman çavuşlarımızı kadroya alalım. Bu kahramanlar, vatan ve millete bedelsiz şekilde hizmet ediyor, bedelini de canlarıyla, kanlarıyla ödüyorlar. Bedelli askerlikle ilgili kanuna oy verdik. Bunun yanında, uzman çavuşlarla ilgili beklentiyi, talebi de karşılayalım, bu işi artık gündemden çıkaralım.” diye konuştu.

Terör operasyonlarında en ön safta yer alan Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman ordusunun uzman çavuşları Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde sözleşmeli olarak görev alıyor. Kadroya alımlarının başlamasıyla umutlanan uzman çavuşlar vatan nöbetinin sözleşmesi olmaz diyerek kadro taleplerini dile getiriyor.

 Taşeron sisteminin kaldırılarak taşeron işçilerin kadroya alınma süreci bir çok kesimede umut oldu. Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleşmeli olarak görev alan uzman çavuşlar kadroya alınmaları için taleplerini dile getiriyor.

Sosyal medyada yayınladıkları mesajlar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a onlarca mektup gönderen uzman çavuşların talepleri henüz gündeme getirilmiş değil. Gözünü kırpmadan vatan savunmasında göğsü siperde bekleyen uzman çavuşlar bu denli önemli bir görevi üstlenmelerine rağmen sözleşme statüsünde olmalarının doğru olmadığı kanaatini taşıyor.

Son verilere göre, Silahlı Kuvvetleri’nde 2010 yılında 67 bin olan uzman erbaş sayısı 35 binin altına düştü. Bunun sebebi olarak özlük haklarındaki var olan sıkıntıların ortadan kaldırılmaması gerekçe olarak gösteriliyor. Ayrıca 11 yılda ise 8 binin üzerinde uzman erbaşın sözleşme yenilemeyerek istifa ettiğini biliniyor.

Uzman Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. 5/4/2018 Gereğini saygılarımla arz ederim.

3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununda belirtilen esaslara göre sözleşmeli olarak göreve başlayan, göreve devam eden Uzman Erbaşlar hakkında. 3269 sayılı yasaya yeni bir hüküm eklenerek, sözleşmeli Uzman Erbaş olarak görev yapan tüm personelin kadroya alınması amaçlanmıştır.

Sözleşmeli Uzman Erbaş kadrosunda görev yapan personelin, sözleşmelerinin yenilenmesi, bir sonraki dönemde göreve devam edip etmeyeceği, kadrolu/muvazzaf olarak görev yapan diğer Türk Silahlı Kuvvetleri personeline göre, güvenceli imkânlara sahip değildir. TSK’daki kadrolu personelin görevine son verilme halleri, sözleşmeli personele nazaran daha zor şartlarla mümkün olmaktadır.

Sözleşmeli olarak görev yapan Uzman Erbaşlar, kadrolu personel ile aynı şartlarda, aynı yerlerde görev yapmaktadır. Şartlan ve imkânları aynı olmasına rağmen, görevde kalma, görevine devam etme imkân ve şartları farklılık arz eden sözleşmeli personelin aleyhine olan bu durumun düzeltilmesi Anayasamızda da hüküm altına alman eşitlik ilkesinin bir gereğidir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin profesyonelleşmesi adına silahlı kuvvetlerde sözleşme ile verim alınamadığı da ortadadır. Vatan savunması ve terörle mücadelede en ön safta, etkin görev alan, profesyonellik ve tecrübe gerektiren konularda eğitimli ve deneyimli olan uzman erbaşlar sözleşmeli olmanın dezavantajı ile en verimli dönemlerinde görevlerinden ayrılmak zorunda kalmakta, yerlerine istihdam edilen personel tecrübe kazanana kadar da maddi ve manevi büyük kayıplar yaşanmaktadır. Kanun Teklifi ile sözleşmenin kaldırılarak uzman erbaşlara mesleki güvence verilmesi sağlanmaktadır.

Bu nedenlerle. 3269 sayılı kanun kapsamında sözleşmeli Uzman Erbaş statüsünde Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan tüm personelin, kadrolu/muvazzaf statüsüne geçirilmesiyle, yukarıda izah edilmeye çalışıldığı üzere Anayasal güvence altına alınan eşitlik ilkesinin gereği vc hakkaniyetin sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE-1 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa yeni hüküm eklenerek. Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev alan tüm sözleşmeli Uzman Erbaşların kadrolu/muvazzaf statüsüne kavuşturulması, kadrolu/muvazzaf Subay/Astsubav olarak görev yapan personel ile arasındaki eşitsizliğin Anayasamızdaki eşitlik ilkesi gereğince giderilerek hakkaniyete uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır.
MADDE-2 Yürürlük maddesidir.
MADDE-3 Yürütme maddesidir. 

UZMAN ERBAŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE I- 18/3/1986 tarihli vc 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa aşağıdaki ck madde eklenmiştir.

“EK MADDE 5- Türk Silahlı Kuvvetleri vc İçişleri Bakanlığında sözleşmeli uzman erbaş pozisyonlarında görev yapan muvazzaf personel, bu maddeyi ihdas eden Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, boş kadro olup olmadığına bakılmaksızın uzman erbaş kadrolarına atanmış sayılır. Bu personel, hizmet süreleri dikkate alınarak atandıkları kadro ve dereceye uygun özlük haklarından yararlanmaya başlar. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, uzman erbaş kadrolarına atanan personel hakkında, mevcut sözleşme hüküm vc şartlarını düzenleyen kanun hükümlerinin bu madde ile çelişmeyen hükümleri uygulanır.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.