Genel

Bankaların Kredi Faiz Oranları Rekor Kırdı, Yükseliş Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan faiz çıkışı ve Merkez Bankası açıklamasına rağmen ne yazık ki kredi faiz oranları yükselmeye devam ediyor. 

Yaşanan artış özellikle de konut satın almak isteyen kişileri olumsuz etkiliyor. Vatandaş beklemede kalmayı tercih edince konut satış rakamları adeta çakıldı. 

Yine yükselen taşıt kredisi faiz oranları nedeni ile araç satışı da dibe vurmuş durumda. Açıklanan araç satış rakamları ile geçen seneye oranla sıfır araç satış rakamlarının yarı yarıya düştüğü görülüyor. 

Kredi kullanarak çarkı çeviren küçük esnafta yükselen faiz oranları ile büyük mağduriyet yaşarken ihtiyaç kredisi faiz oranları ile vatandaş bankanın yakınına dahi yaklaşmaya cesaret edemiyor. 

Konut Kredisi Faiz Oranları Düşer Mi?

Ne yazık ki Merkez Bankası faiz artırımı kararı sonrasında bankaların mevduat faiz oranları rekor seviyelerde yükselirken yaşanan bu artış bankaların kredi maliyetlerini de yükseltmiş oldu. 

Yani bankalar artık müşterilerinden para toplarken yüksek faiz oranları ile para topladıkları için düşük faiz oranları ile kredi dağıtmaları da mümkün olmayacak. Bankaların kısa vadede kredi faiz indirimi yapması artık mümkün değil. 

Ancak Haziran ayında kamu bankaları üzerinden yapılan kredi faiz indirimi gibi bir indirim yapılması mümkün olabilir. Konut satış rakamlarının düşmesi ile konut sektörünün zora girmesi durumunda hükümet Türk ekonomisinin itici gücü olan inşaat sektörünü desteklemek amacı ile buna benzer kısa süreli kredi faiz indirimi yapabilir gibi görünüyor. 

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Düşmeyecek! 

İhtiyaç kredisi oranları için indirim müjdesi bekleyen kişiler için ise haberler ne yazık ki kötü. Çünkü gerek cari açık rakamlarının artması gerekse de ekonomik verilerin zayıflaması nedeni ile ne hükümetin ne de bankaların ihtiyaç kredisi faiz indirimi müjdesi vermesi beklenmiyor. 

Taşıt Kredisi Faiz Oranları Düşecek Mi?

Araç satışlarının dibe vurması ile otomobil markaları tıpkı konut kredisi desteği gibi araç kredisi faiz desteği verilmesini istemişti. Ancak hükümet bu destek için hiçbir açıklamada bulunmadığı için taşıt kredisi faiz indirimi yapılması da beklenmiyor. 

Bir Yorum

  1. Sağlık harici cekmeyinn kredi kardeşim sinek avlasinlar bakalım

  2. Allah sizi kahrı perişan etsin inşAllah bukadar insanı madur edip zora sokuyorsunuz insanlar ev almak için dört gözle faiz düşmesi beklerken siz hala çıkarıyorsunuz benim diycek sözüm kalmadı AKP görüşürüz inşAllah sandık başında bir AKP li olarak asla bundan sonra hiç bir partiye oy vermiycem boş aticam yakınlarımi da verdirmiycem yetti artık yetti siz zenginlerin işini görün anca

  3. dolarda düşmedi faizleri yükseltmek ne işlerine yaradı anlamadım

  4. bunların amacı türk insanını daha perişan halde yaşamasını sağlamak amaçla yapıyolar kendi çıkarları için vatandaşlarını sömürerek rant sağlıyorlar