Genel

Boşanırken Kredi Kartı Borçları Ne Olur?

Boşanma sürecinde kişiler mal varlığı üzerinde paylaşım yapmakla yükümlüdür. Fakat karı kocanın birbirinden bağımsız olarak borçları olabileceği gibi beraber borçlandığı borçları da bulunabiliyor. Bu nedenle boşanmada borç paylaşımı nasıl olur bilinmesi gerekir. 

Boşanma Sürecinde Borç Paylaşımı

Boşanma sürecinde borç paylaşımı süreci ilgili mevzuatta ifade edilmiştir. Buna göre boşanma sürecinde borçlar kişilerin şahsına ait olur. Diğer bir ifadeyle eşlerden birine ait olan borcun ödenmesi, bir sıkıntı yaşanmasında oluşacak hukuki süreçlerden diğer eş sorumlu tutulamaz. Boşanma aile kavramını ortadan kaldırdığından ötürü kişiler kendi borçlarını ödemekle yükümlüdür. Boşanmada borç paylaşımı şartları bu şekilde belirlenmesine rağmen bazı durumlarda istisnai durumlar oluşabilir. Bu durumların bilinmesi sürecin sağlıklı işlemesi için gereklidir.

Borç Ödemesinde İstisna Durumlar

Borç ödemesinde istisna olabilecek durumlar arasında herhangi bir taşınmaz alımı esnasındaki borcun ortak paylaşılması durumu bulunmaktadır. Burada yapılan anlaşmalar, mal rejimi paylaşımı, taşınmaz borcunun niteliği gibi durumlara bakılarak paylaşım konusunda karar verilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta borçların ortak olması değil paylara ayrılmasıdır. Eşlerden biri taşınmazdaki belirli oranı kadar borçlu durumuna geçer. Bu durumda borç ortak malın olmasına rağmen kişilere indirgenir.

Kredi Kartı Borçlarının Durumu

Boşanmada her bir borç türü kendi statüsünde değerlendirilir. Boşanmada kredi kartı borçları ne olur sorusuna cevap Türk Medeni Kanunu’nda bulunmakta. Kanundaki ilgili maddeye göre borçları ödeme yükümlülüğü borcun sahibi olan kişiye aittir. Kişinin elindeki bütün varlıklarıyla birlikte borçtan sorumlu olduğu da aynı maddede açıkça ifade edilmiştir. Bu nedenle kredi kartı borcu ile ilgili boşanılan eşin herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz. Ayrıca borçlarla ilgili herhangi bir yasal takip, kara liste veya haciz durumundan boşanılmış eş etkilenmez. 

Kredi kartı sahibi olan kişinin kredi kartı harcamasının eşi tarafından yapıldıysa bu durumun beyan edilmesi gerekecektir. Böyle durumlarda hukuki süreç ile bu durum kanıtlandığı takdirde borç ilgili kişiye devredilecektir. Fakat bu durum genellikle boşanma sürecinden önce halledileceği için büyük bir sıkıntı yaratmayacaktır.