Eğitim

Diploma Denklik Sorgulamaları e- Devlet Üzerinden Yapılabilecek

Yükseköğrerim Kurulu (YÖK), yurt dışında eğitim gören öğrencilerin diploma denklik işlemlerinin takibini kolaylaştırmak için e-Devlet üzerinden denklik başvurusu sorgulama hizmeti başlattı. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu uygulamanın 13 Şubat 2017’den itibaren e-devlete aktarıldığını açıkladı.

13 Haziran 2016’dan sonra yapılan denklik başvurularının tamamı YÖK’e gitmeye ya da YÖK’ü aramaya gerek kalmadan e-devlet üzerinden takip edilebilecek. Bugüne kadar yaklaşık 5 bin denklik diploma başvurusu e-devlete aktarıldı. 

Denklik başvurusunun hangi aşamada olduğunu öğrenmek isteyenlerin, “e-devlet” sisteminde yer alan “https://www.turkiye.gov.tr/yok-denklik-basvurusu-sorgulama” adresinden işlemlerini yapabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, 13 Haziran’dan önce yapılan tüm başvuruların sisteme girilmesi işleminin yaklaşık üç-dört ay içerisinde biteceğini kaydetti.

– Yazışma Sayısı Azalacak

AA’nın haberine göre;  Çavuşoğlu, yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların YÖK’te bir diploma denkliği alma süreci olduğunu belirterek, “YÖK olarak bugüne kadar toplamda yaklaşık 110 bin diploma denkliği vermişiz. Her yıl 10 bine yakın diploma denkliği başvurusu alıyoruz. Bu çok büyük bir rakam. YÖK’teki toplam 100 bin resmi yazışmanın yüzde 40’ı denklikle ilgili yazışmalar. Yeni sistem sayesinde bu yazışma sayımız da çok azalacak.” dedi.

 Çavuşoğlu, proje ile başvuru yapan kişilerin başvuru sonrasında, dosyasının durumunun hangi aşamada olduğunu, o tarihe kadar hangi işlemlerin gerçekleştirildiğini öğrenebileceğini ifade etti. Çavuşoğlu ayrıca denklik başvurularının yine eski usulle alınacağının altını çizdi.

– Diploma Denklik Sorgulama

FETÖ’nün örgüt üyelerine sahte diploma ile istihdam sağlamasının tespitinin ardından YÖK, diploma denkliklerinin sorgulanması için yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. 

Prof. Dr. Çavuşoğlu, YÖK’ün geçmişte verdiği 110 bin diploma denklik bilgilerinin yeni yazılıma aktarmaya başladıklarını, şimdiye kadar yaklaşık 4 bininin sisteme girildiğini söyledi. 2016’dan geçmişe doğru giderek kısa zaman içerisinde tüm diploma denkliklerini sisteme yüklemeyi planladıklarını belirten Çavuşoğlu, Diploma Denklik Sorgulama Sisteminin 3-4 ay içerisinde yine e-devlet kapısı üzerinde kullanıma açılacağını ifade etti. 

“Proje sayesinde kişiler e-devlet üzerinden yurtdışından mezun olduğu okulun diploma denkliğini beyan edebilecek, hem de örneğin bir kurumda işe başlayacaksınız, işe başlayacağınız kurumun yetkilileri direkt sizin diplomanızı e-devlet üzerinden kontrol edip, gerçek mi değil mi öğrenebilecek.” dedi.

Diploma denklik bilgilerinin sisteme girilmesiyle hangi bölüm mezunlarının denklik başvurusunda bulunduğu, ülke, cinsiyet ve yaş gibi çeşitli istatistiksel verilerin de ortaya çıkarılabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, e-devlet üzerinden beyan ve barkod sistemi sayesinde diploma için noter onayına bile ihtiyaç kalmayacağını söyledi.

Çavuşoğlu, Yeni YÖK olarak denklik işlemlerinin en güvenilir, hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesi için yoğun bir şekilde çalıştıklarını, kişilerin e-devlet kapısı üzerinden tüm işlemleri gerçekleştirebilmesini sağlamayı amaçlamaktayız, dedi.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA