Eğitim

Korona Karantinasında Çocuklarla Ev Aktiviteleri

Karantina günleri, özellikle çocukları olan çiftler için, onlarla nasıl vakit geçirilmesi gerektiğiyle ilgili bir sorunu da gündeme getiriyor. Çocuk uzmanlarından bu günleri oldukça verimli ve psikolojik açıdan da zarar görmeyecekleri şekilde atlatabilmeleri için bir dizi tavsiyeler mevcut. Öncelikle, şu günlerde çocukların bizi daha kaygılı ve kötümser bir ruh halinde görmeleri, çocuklarda daha yoğun bir karamsarlığa yol açıp, kendilerini güvensiz ve dolayısıyla mutsuz hissetmelerine yol açacaktır. Ebeveynlerin ilk yapması gereken özellikle sosyal medya ve haberlere fazla odaklanmamak, haberlerdeki son durumları sürekli ve kaygıyla takip etmeyi bırakmamız gerektiğini düşünüyor uzmanlar. 

Çocuğun yaşına ve karakterine uygun bir şekilde açıklamalar yapmak ve evde sürekli sakin bir ses tonu kullanmak gerektiğinin altını çiziyorlar. Çocukların çok iyi birer gözlemci olduğunu unutmamak gerekir, büyüklerdeki kaygıyı hemen anlayacaklardır. Ağzımızdan çıkanlar kadar, beden dilimiz, jest ve mimiklerimizle de güven vermeliyiz. Özellikle sosyal medyadaki bilgi kirliliği konusunu göz önünde tutarak, yanlış bildiklerini hemen düzeltmeliyiz. 

Çocukların yaşı çok küçükse, net ve açık ifadeler kullanmamız gerekir. Anlattıklarınızı net ve doğru bir şekilde anladığından da emin olunuz. Yetişkin diliyle değil, çocuk diliyle konuşmaya özen gösteriniz. Örneğin, koronavirüs nedir sorusuna “bu virüs bizim öksürmemize ya da hapşırmamıza sebep olan minik mikroplardır” şeklinde konuyu sevimlileştirerek anlatınız. Eğer çocuğunuzun bu konuda yüksek bir kaygı duyduğunu gözlemliyorsanız, “koronavirüs isminde bir virüs var ama biz tedbirlerimizi aldık, merak etme bize hiçbir şey olmayacak, zaten çok az kişi bu virüsten hasta oluyor ve çoğu da gayet kolay bir şekilde iyileşiyor” şeklinde açıklamalar gayet makuldur. 

Bu dönemde çocuklarınıza hijyen ve temizlik kurallarını detaylı bir şekilde öğretip pratik yaptırmak için eşsiz bir fırsattır. Her hijyen ürününün özelliklerinden, nerelerde ve nasıl kullanıldıklarından bahsedebilirsiniz. Küçük çocuklarınız için de tüm temizlik uygulamalarını deneyselleştirebilirsiniz. Hatta ona küçük çapta temizlikler yaptırtabilirsiniz. 

Özellikle sosyal medya başta olmak üzere, çok fazla bilgi kirliliği olduğunu unutmamalı, çocuğa doğru bilgileri ulaştırmaya gayret etmelisiniz. Çocuğunuz biraz büyükse ve sosyal medya kullanıyorsa, kesinlikle orada dolaşan bilgilere hemen inanmaması gerektiğini vurgulamalısınız. 

Özellikle küçük yaştaki çocuklar okulların neden kapandığını fazla anlamlandıramayabilir. ” Okullar kapandı çünkü mesela sen hasta olduğunda diğer arkadaşlarına bulaşmasın diye seni nasıl iyileşene kadar okula göndermiyorsak, bu mikroptan sizleri korumak için okulları tatil ettiler. Ama hiç merak etme ben bütün haberleri takip ediyorum ve okulunuz yakında açılacak. Eğer çok özlediğin bir arkadaşın varsa onunla görüntülü konuşabiliriz” şeklinde açıklamalar gayet yerinde olacaktır. 

Hem kendimizin hem de çocuklarımızın ruh sağlığı için evimizde onlarla kaliteli zaman geçirmeliyiz. Ona kaliteli kitaplardan önemli bölümler okuyabilirsiniz. Yaşına uygun bir şekilde evde yemek yapmayı öğretebilirsiniz, hatta beraber yemek yapabilirsiniz. Birlikte bir yabancı dil öğrenebilirsiniz, drama ve sanat etkinlikleri yapabilirsiniz. Pilates ve yoga gibi egzersizler, dama, satranç, tabu, scrabble (kelime oyunu) gibi zeka geliştirici oyunlar oynayabilirsiniz. Böylelikle belki de şu ana kadar hiç olmadığı kadar aranızdaki iletişimi güçlendirip, hem kaliteli hem de çok eğlenceli vakit geçirirsiniz.