Ekonomi

15 Yılda 366 Bin Engelliye İş İmkanı Sağlandı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü için düzenlenen etkinliğe katılan Başbakan Binali Yıldırım, açıklamalarda bulundu. 

Engelliler için son 15 yılda birçok çalışma yaptıklarını belirten Binali Yıldırım, bütçeden sosyal desteklere ayrılan kaynağı 15 yılda 27 kat artırdıklarını aktardı. Söz konusu rakamın 1.5 milyardan 38 milyarın üzerine yükseldiğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, İş-Kur eliyle 15 yılda 366 bin engelliye, iş imkanı sağlandığını vurguladı.

Devlette 2002 yılında 5 bin engelli çalışırken bugün sayının 50 binin üzerine çıktığını vurgulayan Yıldırım, tam 10 kat artışın olduğunu belirtti. Ayrıca, bugüne kadar 800 engellinin devlet desteğiyle kendi işini kurduğunun altını çizdi.

500 Engelliye Evde Bakım Hizmeti

Başbakan Binali Yıldırım, özel öğretimden faydalanmak için gereken engellilik oranını da aşağıya düşürdüklerini, yaş sınırını da kaldırdıklarını vurgulayarak; “Halen 100 bin engelli öğrencimiz, okullara devlet tarafından götürülüp getiriliyor. Eğitim kitaplarını engelli kardeşlerimizin kullanabileceği şekle uygun hale getirdik ve ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Evde bakım uygulamasını başlattık ve bugün itibarıyla 500 binin üzerinde kardeşimize bu hizmeti sunuyoruz. Özel bakım merkezlerinin sayısı 5 kat arttı. Anneleri dinlendirmek için saatlik ya da bakım uygulaması da ayrıca veriliyor. Maaşlarda, sosyal haklarda, önemli iyileştirmeler oldu” şeklinde konuştu.

Merkezi Sistemle Atama Dönemi Başladı

2018 yılında 5 bin engellinin yeniden işe başlatılacağını belirten Yıldırım, torpilin sona erdiğini aktardı. Binali Yıldırım; “Engellilerin torpille kayırmayla işe girmesi dönemini sona erdirdik, merkezi sistemle atama dönemini başlattık ve yeni bir düzenleme daha yaptık, engelli KPSS’ye girenlerin hakkı 2 yıla yanıyordu, şimdi 4 yıla kadar o puanınız geçerli olacak. Tekrar sınava girme ihtiyacı olmayacak, hayırlı uğurlu olsun” sözlerine yer verdi.
Başbakan Yıldırım, Türkiye’de nüfusun yüzde 7’sinin engellilerden oluştuğunu belirtti.

Kamupersoneli.net – ANKARA