Ekonomi

Altay Tankı seri üretimi ve motor geliştirilmesi için başlatılan ihale sonuçlandı

Ana muharebe tankı Altay’ın üretim süreciyle ilgili yeni bilgiler geldi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kara Kuvvetleri’nin günümüz ihtiyaçlarına cevap vermesi için geliştirilen Altay tankının ihale sürecinde karara varıldı.

Kara Kuvvetleri’nin hizmetine sunulacak ana muharebe tankı Altay’ın seri üretimine BMC, Otokar ve FNSS talip olmuştu. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Altay’ın seri üretimi ve motor geliştirilmesi için başlatılan Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanması yönünde karara varıldı.

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticisi konumunda olan BMC’de Katar da büyük ortaklardan biri olarak yer alıyor. Bu da Altay Tankı’nın Katar başta olmak üzere müslüman ülkeler coğrafyasında satışının mümkün olacağına işaret ediyor. Aynı zamanda yerli otomobil için de BMC üretim rolünü üstlenerek kilit isimlerden biri olmuştu.

Savunma sanayiinde önemli isimlerden biri olmak istediklerini her fırsatta dile getiren Ethem Sancak, hava ve deniz gibi alanlara bölünmeyip sadece kara araçlarında uzmanlaşıp bu tarafta önemli işler yapmayı hedeflediklerini belirtiyor. BMC’nin Sakarya’da bu odakta bir tesis planlaması içinde olduğu ve sadece araçlar değil, mühimmatların üretimi konusunda istekli olduğu söylenenler arasında.

BMC’nin SAHİBİ ETHEM SANCAK KİMDİR? 

Arap asıllı Ethem Sancak,1958 yılında Siirt‘in Çatılı Köyü’nde 9 kardeşin üçüncüsü olarak doğmuştur. İlk ve orta eğitimini Siirt’te tamamladı. 1972’de İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne başladı, 1976 yılında mezun oldu.

İlk ve orta eğitimini Siirt’te tamamlayan Sancak, üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. 1976 yılında mezun olduktan sonra 1976-1978 yılları arasında gazetecilik yaptı. Üniversite yıllarında katıldığı Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin (TİKP) güneydoğu ve doğu sorumluluğu ile Diyarbakır İl Başkanlığını yaptı. İlerleyen yıllarda ticarete atıldı. 1987 yılında Es Ecza Deposu’nu, 1989’da kozmetik ve itriyat alanında eczanelere hizmet sunan Esko Itriyat’ı, 1993 yılında ise Hedef Ecza Deposu’nu kurdu. Hedef Ecza Deposu’nun 2001 yılında Alliance Boots ile ortaklık kurması sonucu kurulan Hedef Alliance Holding yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Elindeki holding hisselerini satan Sancak, ES Mali Yatırım Danışmanlık adında bir şirket kurmuş, bu şirketle kamyon, otobüs ve askeri araç üreticisi BMC’yi satın almıştır.

2006 – 2010 yılları arasında Brezilya İstanbul Fahri Konsolosu olarak görev yaptığı sırada iki ülke arasındaki ilişkilere katkılarından ötürü döneminin Brezilya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lula da Silva tarafından, iki ülke arasındaki ilişkilere katkılarından ötürü Brezilya’nın en üst düzey hizmet madalyası olan “Rio Branco Liyakat Nişanı” ile onurlandırılmıştır.

2001 yılında ‘Yılın İşletmecisi’ ve 2005 yılında ‘Yılın Girişimcisi’ seçilen Ethem Sancak, 2007 yılında ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ‘Milli Egemenlik Üstün Hizmet ve Onur Ödülüne’ layık görülmüştür.

Fuat Sezgin ile birlikte 2010 yılında kurmuş olduğu Fuat Sezgin İslam ve Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.

2004 – 2010 yılları arasında Türkiye Ecza Depocuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve 2007 – 2008 yılları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı olarak görev yapmış olan Sancak, şu anda İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, ERG Yürütme Kurulu Üyesi, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği(TUSEDAD) Kurucu Üyesi , TESEV Mütevelliler Kurulu Üyesi , Darüşşafaka Cemiyeti Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Ak Parti Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu (DHK) üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyesidir.

Ethem Sancak evli ve üç çocuk babasıdır. İş adamı Mesut Sancak’ın ağabeyidir.

Ethem Sancak, BMC’yi nasıl aldı?

Star ve Akşam’ın patronu Sancak, TMSF’nin sattığı BMC’yi 751 milyon liraya aldı. Şirketin sadece arsası 1.5 milyar TL ediyor.

BMC’nin 1 milyar lirayı bulan borçlarının büyük kısmının da TMSF tarafından üstlenileceği bildirildi. Buna göre, borçların sadece 200 milyon liralık bölümü Ethem Sancak’a kalacak. Geri kalan 800 milyon lirası ise TMSF tarafından ödenecek. Sancak, ihaleye tek başına girmişti.

Basın sektöründe, Sabah-atv’nin ardından oluşturulan “Star-Akşam Havuzu” olarak bilinen Ethem Sancak’ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım Danışmanlık Şirketi, tek başına girdiği BMC ihalesini kazanan taraf oldu.

Ethem Sancak, TMSF yetkililerinin ısrarı üzerine, teklif rakamını 725 milyon liradan 751 milyon liraya çıkardı. Fon Kurulu onaylarsa, Ethem Sancak, BMC fabrikasının yeni sahibi olacak. Fabrika İzmir Bornova’da 220 dönüm arsa üzerine kurulu bulunuyor. Arsa ile ilgili imar düzenlemesi yapılması halinde arsanın değeri 1.1-2 milyar liraya ulaşacak.