Ekonomi

Araç Sahipleri Dikkat! Çipli Sistem Geliyor

Araç kullanıcıları hakkında yeni bir gelişme meydana geldi. HGS-OGS tipi olan ve 2-3 Lira’lık etiketler sayesinde takip edilecek aracın hangi istasyondan ne kadar akaryakıt aldığı belirlenek kaçak akaryakıt kullanımının önüne geçileceği ve terör eylemleriyle alakalı olarak bağlantısı olup, olmadığı araştırılacak.

Trafiğe çıkışı tescilli taşıtlara plaka numaralarını da içeren çip olarak Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) kullanılan kart ve etiketlerin takılacağı bekleniliyor. Böylece maliyetin 10-15 TL olan çip yerine cama yapıştırılan 2-3 TL’lik etiketlerde hem daha ekonomik olacak hem de daha kolay uygulanacağı bekleniliyor.

BİRKAÇ ÜLKEDE DAHA BULUNUYOR

Yapılan bu çalışmalara göre taşıtların camına yapıştırılacak etiket aracılığıyla beraber araçların takibi rahatlıkla sağlanacak. Akaryakıt pompaları da bu etiketleri okuyabilecek özellikte olacak. Bu sayede hem satılan akaryakıtlar anlık olarak izlenebilecek hem de hangi aracın hangi istasyondan yakıt aldığı sistemde anlık olarak saniye bile kaçırmadan izlenilecek. Bu sayede hem Kaçak akaryakıt ve vergi kaçakçılığı ile daha etkin mücadele edilecek hem de terör olaylarının önüne geçilmesi daha kolay hale geleceği beklenilmekte.

Çalışma hakkında değerlendirmede bulunan bir yetkili ise, “Uzun süredir çip takılmasına yönelik bir görüş hakimdi. Azerbaycan gibi birkaç ülkede daha uygulanıyor bu sistem. Son yapılan görüşmelerde dünya genelinde daha fazla uygulanan ve maliyeti daha düşük olan kart katılması daha çok ön planda tutuluyor. Buna yönelik çalışmalarda hız kazanmış durumda” ifadelerinde bulunarak kullanım ve detay hakkında bilgi verdi.

TAMAMEN OTOMATİK

Çip sisteminin tamamen otomatik olarak çalışacağı belirlenirken, sisteme el yordamıyla giriş olmayacağı için sistemin bozulmasına imkan bile sağlanmayacak. Aranan bir aracın plakası sisteme girildiğinde en son hangi akaryakıt istasyonundan yakıt aldığı görülebilecek ve terör eylemine karışan bir aracın bu sayede takibin daha kolay olabileceği tartışılacak. Öte yandan alış-satış bilgileri yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden GİB Bilgi İşlem Merkezi’ne on-line olarak ulaştırılması beklenilmekte.

Kamupersoneli.net | ANKARA