Ekonomi

Artık her gün 7/24 EFT havale para gönderimi yapılabilecek! Merkez Bankası resmen duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından önemli bir açılklama yapıldı ve yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıkların tamamlandığı ifade edildi.

18 ARALIK’TA BAŞLIYOR 

Merkez Bankasının resmi web adresi üzerinden yapılan duyuruda Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) olarak isimlendirilen bu yeni sistemle vatandaşların, farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini 7/24 yapabilecekleri ifade edildi. Bunun yanı sıra FAST sisteminin pilot uygulama olarak gizmete alınacağı hizmet başlangıç tarihinin 18 Aralık olduğu bundan sonra ise kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılmasının planlandığı belirtildi. 

VATANDAŞLARIN KULLANIMINA SAĞLANACAK

Sistemin kısa bir zaman içerisinde tüm finansal kuruluşları kapsayacak şekilde yaygınlaşması hedeflendiği belirtilen açıklamada FAST Sistemi’yle birlikte ödemelerin telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak daha kolay bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi’nin de vatandaşların kullanımına sunulacağı vurgulandı.

Açıklamada bu sistem ile Merkez Bankasının Türkiye’nin perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacağı belirtilerek ödemelerin alanındaki temel altyapıyı güçlendirecek bu gelişmelerin, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayarak, dijital ekonomi hedefi doğrultusunda çok önemli katkılarda bulunacağının değerlendirildiği vurgulandı.