Ekonomi

Çalışan annelere verilen haklar ve devlet destekleri 2019 – Doğum borçlanması, emzirme parası, yarım gün çalışma

Emekli sandığı kapsamındaki memur annenin doğum izni süresi boyunca maaşı Kurumu tarafından ödenir. Kurumu tarafından maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz. Memur anneye SGK tarafından ayrıca bir ödeme yapılmaz.4a SSK kapsamındaki annenin ise çalıştığı dönem boyunca maaşı işveren tarafından ödenmez. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Bu ödenek analık ödemesi olarak adlandırılır.

ÇALIŞAN ANNELERİN HAKLARI 2019

Memur anneye doğumdan dolayı bir defaya mahsus çocuk yardımı ödenir. Bu yardım birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrası çocuklar için ise 600 TL dir. SSK kapsamındaki anneye de yukarıda belirtilen tutarda doğum yardımı ödenir. Ayrıca buna ek olarak SGK tarafından da bir defaya mahsus emzirme yardımı ödenir. Emzirme yardımı tutarı da 130 TL civarıdır. Memur anne emzirme yardımından yararlanamaz.

ÇALIŞAN ANNENİN SÜT İZNİ KAÇ GÜN?

4c emekli sandığı kapsamındaki memur annenin doğum sonrası analık izninin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay günde 1,5 saat olmak üzere süt izni süresi hakkı bulunmaktadır. SSK kapsamında çalışan annenin ise çocuğu 1 yaşını tamamlayana kadar günde 1,5 saat süt izin hakkı vardır.Süt izni istenilen saatte ve sürede kullanılabilir. Bunu çalışan belirler. İşveren değil. Süt izni kullandırılması kanuni bir zorunluluktur.

Çalışan annelere verilen haklar ve devlet destekleri 2019 - Doğum borçlanması, emzirme parası, yarım gün çalışma

DOĞUM BORÇLANMASI KAÇ GÜN YAPILIR?

Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılır. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir. Yani her çocuk için 720 güne kadar doğum ödemesi yapılabilir.

DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI

Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şarttır. Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz. Öte yandan, doğum borçlanması yapılabilmesi için çocuğun sağ doğması gereklidir.

2019 DOĞUM BORÇLANMASI ÖDEMESİ NE KADAR?

Doğum borçlanması için ödenecek tutar, o yılki brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. Brüt asgari ücretin günlük tutarının %32’si 1 günlük doğum borçlanması tutarını verir. Bunun 7,5 katı ise günlük en yüksek borçlanma tutarıdır. 2018’de belirlenen brüt asgari ücrete göre ödenecek doğum borçlanması tutarları şöyledir; Ocak 2018 den itibaren geçerli olmak üzere 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arası doğum günlük borçlanma miktarı en az günlük 21,65 TL aylık 649,44 TL’dir. 2019 yılında ise asgari ücretteki değişiklikle birlikte 2019 doğum borçlanması ödemesi günlük borçlanma tutarı 21,65 TL den 27,28 TL’ye yükselmiştir. Aylık ise yaklaşık olarak 820 liraya denk gelmektedir.

DOĞUM SONRASI ÇALIŞAN ANNENİN İZNİ

Bunu SSK ve emekli sandığı olarak ayrı başlık altında değerlendirmek gerekir. SSK kapsamında çalışan kadının doğum sonrası analık izin hakkının bitim tarihinden itibaren;İlk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta ise 6 ay süre ile yarı zamanlı çalışma hakkı vardır. Eğer doğum tarihinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta varsa İŞKUR’dan yarı zamanlı çalışma ödeneği de alabilir. Çocuk engelli ise bu süre 1 yıl olarak kullanılır. Çoğul doğumsa belirtilen sürelere 1 ay eklenir.

Ayrıca kadın çalışanın eşi de çalışıyorsa doğum sonrası analık izin hakkının bitim tarihinden itibaren çocuğu mecburi ilköğretim çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışma hakkı da bulunmaktadır. Ayrıca analık izin bitim tarihinden itibaren 6 ay ücretsiz izin hakkınız da bulunmaktadır. Bunların haricinde analık izin bitim tarihinden başlamak üzere 24 aylık ücretsiz izin hakkınız bulunmaktadır. Bu izni memur olan baba da kullanabilir.

Çalışan annelere verilen haklar ve devlet destekleri 2019 - Doğum borçlanması, emzirme parası, yarım gün çalışma

ÇALIŞAN ANNENİN DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN?

Hem emekli sandığı kapsamında çalışan hem de 4a SSK kapsamında çalışan kadınların; Doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izin hakları bulunmaktadır. Eğer çoğul doğum varsa doğum sonrası izin hakkı 10 hafta olarak kullanılır ve toplamda anne 18 hafta izinli sayılır.

Anne dilerse doktor raporu ile hamileliğin 37. haftasına kadar çalışabilir. Bu durumda doğum öncesi kullanmadığı 5 haftalık izin hakkı doğum sonrasına aktarılır. Erken doğum halinde doğum öncesi kullanılmayan doğum izin hakları doğum sonrasına aktarılır.

GÜNDE 1.5 SAAT SÜT İZNİ

Hamilelik süresince periyodik kontrollerde işveren ücretli izin vermek durumunda. Annelere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Memur annelerde bu süre, ilk 6 ayda 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1.5 saattir.

YARIM GÜN ÇALIŞ BEBEĞİNE BAK

Çalışan anneler, doğum izninden sonra çocukları okul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışabiliyor. Anneler, yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay (60 gün), ikinci çocuk için 4 ay (120 gün), 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay (180 gün) yarım gün çalışarak, çalışmadığı mesainin ücretini devletten alabiliyor. Çocuk engelli doğarsa süre 360 güne çıkıyor.

Çalışan annelere verilen haklar ve devlet destekleri 2019 - Doğum borçlanması, emzirme parası, yarım gün çalışma

ASGARİ ÜCRETLİYE AYDA 2289 TL

Yarım çalışma ödeneği için doğum izni bittikten sonra 30 gün içinde İşkur’a başvuru yapılacak. İşsizlik Fonu’ndan da brüt asgari ücretin yarısı tutarında ödeme yapılıyor. Gerisini patron ödüyor. 2019 yılı için İşsizlik Fonu’ndan ödenen tutar aylık 1279 lira. Yarı zamanlı çalışma döneminde yarım maaş hakkından yararlanabilmek için işçi adına son 3 yılda en az 600 gün prim bildirilmesi gerekiyor. Bu ödemeyi alan asgari ücretli bir annenin eline 2289 lira geçer.

PARASIZ İZİNLER

Doğum yapan memur anne, talep ederse 16 haftalık analık (doğum) izninin veya 6 aya kadar olan yarım gün çalışma döneminin bitiminden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin kullanabilir. SSK’lı anneler ise 16 haftalık analık izni süresinin bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilir.

Bir Yorum

  1. Maalesef özel sektörde bu işler böyle değil. Bir bayan hamile durumu varsa (kusura bakmayın yazmak zorundayım) işten çıkartıl8yor ,özel sektörde sigortasi yatmıyor bu yardımı nasıl alacak.Ben de bir erkek olarak özeldeyim her şey sigortanın gözü önünde kayıtlı olduğu halde 11 senedir patronum giriş çıkış yaptırıyor bana.10 ay sigorta yapıyor 2 ay yapmıyor. Buna devlet mudahale etmiyor .Tazminat hakkımı elimden alıyor. Lütfen özel kurumlar hepsi iyi teftiş edilsin .