Ekonomi

Çalışanının Gerçek Kazancını Gizleyen İşverene Ceza Yasalaştı !

Çalışanların en büyük sıkıntılarından biri olan kayıt dışılığın önüne geçilmesi için çalışmalar sonuç vermeye başladı. Kayıt dışı çalışan oranları son yıllarda iyice artış göstermeye başladı. Kayıt dışılık, çalışanları asgari ücret ile çalışıyor gibi göstermeyi, asıl kazancı bildirmemeyi kapsıyor.

Yüksek paralar ile çalışanların, asgari ücretli gösterilmesi dikkat çekiyor. Sabah’ın haberine göre, kayıt dışılığın önüne geçmek için yeni bir sistem geliştirildi. Yeni sistemde meslek kodu getirildi. Meslek kodu ile, çalışanlar hangi işi yapıyorsa SGK’ya bildirimleri o şekilde yapılacak. SGK tarafından da o maaşa ait pirime göre kazançlar belirlenecek. İşverenler, her çalışanını aynı meslek kodu ile bildiremeyecek. SGK, 20 milyona yakın çalışanın meslek kodu ile ne iş yaptığını belirleyebilecek. 

6728 sayılı torba kanunun getirdiği düzenlemeye göre: “Sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır” hükmü yürürlüğe girdi. İşverenlere uygulanacak olan idari cezalar 1 Ocak 2018’den itibaren uygulanmaya başlanacak.

Yanlış beyan verilmesi işverenleri de çalışanları da olumsuz etkiliyor. Çalışanların gelecekte alacakları emekli maaşları düşüyor, çalışan işten çıktığında alacağı tazminat oranı düşüyor.

KAMUPERSONELİ.NET