Ekonomi

Devletten ailelere tek seferlik 1.300 TL yardım yapılıyor! 1.300 TL başvuru şartları neler?

Bakanlığın vermiş olduğu 1.300 TL destek yardımı, aslında doğum yardımı olarak da ifade edilmektedir. Bakanlıktan gelen açıklamaya göre son 5 yıl içerisinde 4 milyon 626 bin 243 anneye, yeni doğan bebekleri için 2 milyar 399 milyon 48 bin TL’lik ödeme yapıldı. Doğum yardımı nasıl yapılır? Başvuru şartları neler? Ödemeler ne kadar yapılmaktadır?

DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ NEREYE YAPILIR?

Yeni doğum yapmış olan annelere, doğum yardım ödemesi yapılmaktadır. Ödemeler için, başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapıldığı ayı takip eden ay içerisinde ödemeler PTT üzerinden yapılmaktadır.

DOĞUM YARDIMI ÖDEMESİ NE KADAR?

Doğum yardımı ödemesi annelerin doğum sayısına ve kaç doğum yaptığına göre değişkenlik göstermektedir. Doğum yardım ödemesi için detaylar şu şekilde:

İlk çocuk için: 300 TL

İkinci çocuk için: 400 TL

Üçüncü ve diğer çocuklar için: 600 TL (Bir defaya mahsus) ödeme yapılmaktadır.

Kamu işçileri ise, sözleşmeleri gereği, kendi kurumlarından almış oldukları yardımlar eğer, yukarıdaki miktarlardan az ise, farkları ödenir. Eğer fazla alınmış ise, ödeme yapılmaz.

Devletten ailelere tek seferlik 1.300 TL yardım yapılıyor! 1.300 TL başvuru şartları neler?

KİMLER DOĞUM YARDIMI ALABİLİR?

Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar, doğum yardımından kimlerin yararlanabileceğini araştırmaktadır. Türk vatandaşları ve mavi kart sahiplerine verilen bu yardımda, anne ya da babanın ya da her ikisinin de Türk vatandaşı ya da mavi kart sahibi olması gerekmektedir.

Doğum yardımları 15.05.2015 ve sonrasındaki tarihlerde yapılan doğumlar için verilmektedir. Bu tarihten önce dünyaya gelen çocuklar için ödeme yapılmamaktadır.

YARDIMDAN NASIL YARARLANILMAKTADIR?

Doğum yardımından yararlanmak için doğumun canlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Daha sonra ilgili nüfus müdürlüğüne çocuk için KPS kayıt işlemi yapılmaktadır. Doğum Yardımı Başvurusu eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Merkezlere yapılmalıdır.