Ekonomi

Hükümetten Çok Önemli Altın Tahvili Açıklaması !

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ziraat Bankası’nın aracılık yapacağı, muhattaplarının Hazine olacağı altın tahvillerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Altınımı İsterim Derse, Vereceğiz…

Açıklamasında altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının önemine değinen Şimşek şu açıklamaları yaptı;

“Hazine istediği zaman zaten piyasadan borçlanıyor, borçlanma problemi yok. Peki biz bunu niye yapıyoruz? Biz, Türkiye’de tasarruf havuzunu büyütmek istiyoruz yani vatandaşımız kazansın, ülkemiz kazansın, milletimiz kazansın. Kasada, orada, burada duran altınları bugünden itibaren Ziraat Bankasına götürüyorsunuz.

Devletin güvencesinde Hazine bu işlemi yapıyor. Muhatabınız Hazine, Ziraat Bankası sadece aracılık yapacak. Biz, Hazine olarak altın tasarruflarını sisteme çekmek için masrafa katlanıyoruz. Ziraat Bankasına komisyon ödeyeceğiz çünkü elemanları ve şubeleri çalışacak. Bunu külçeler haline getirmek için altın rafinesine götürecek. Vatandaşımız istediği zaman tahvilini, kira sertifikasını getirip ‘altınımı istiyorum’ derse, onu da vereceğiz.”

Bugün Başladı ve Ülkenin Tamamında Uygulanacak

Başbakan Yardımcısı 2- 6 Ekim 2017 tarihleri arasında vatandaşların Ziraat Bankası’nın belirli şubelerine gideceklerini ve uygulamanın ülkenin tamamında yapılacağını ifade etti. Konuyla ilgili tüm detayların Hazine’nin resmi internet adresinde yer aldığını vurgulayan Şimşek, tüm vatandaşların duyarlılıklarını dikkate aldığını söyledi.

Vadesi Bitenler Altınlarını Geri Alacaklar

Vatandaşların Ziraat Bankası şubelerine giderek teslim alacakları altın tahvillerinin ya da kira sertifikalarının düzenleneceğini anlatan Başbakan Yardımcısı açıklamalarına söyle devam etti;

“Bu, iki yıllık vade olacak. Hazine her 6 ayda bir, Ziraat Bankasındaki o vatandaşların şubesine yüzde 1,2, yıllık 2,4’ün biraz üzerinde getiri sağlayacak. Vadesi bitince altınınızı geri alacaksınız. Bu getiri, sizin hesabınıza otomatik ödenecek. Evde altın durunca hiçbir getiriniz yok. Altın zaten değerlenecek, vadenin sonunda altınınızı geri alacaksınız.

Bu arada paraya ihtiyacınız oldu, 2 yıl bekleyemeyeceksiniz ne olacak? Ziraat Bankasına gideceksiniz, onu satacaksınız, Ziraat Bankası onu sizden alacak. Evde, kasada, yastık altında, orada burada tutacağınıza, yarın bir gün bir hırsızlık olayında risklerle karşı karşıya kalacağınıza getirin bunu, devletin güvenecesine, Türkiye’nin en büyük bankasına verin. Muhatabınız Hazine. Size de yüzde 2,4’ün biraz üzerinde getiri sağlayacağız. Dolayısıyla hem altınınız altın olarak duracak ve vadenin sonunda külçe olarak veya çeyreklik ya da tam altın olarak iade edilecek.”

Vergi Olmayacak !

Mehmet Şimşek bugün başlayan sistemde Ziraat Bankası şubelerine gidilerek, başvuruda bulunacak vatandaşlara bu konuda faiz uygulanmayacağını yani vergisiz olacağını belirttiği açıklamasına söyle devam etti;

“Vergiyi de sıfırladık. Bugün bankada mevduat hesabı açsanız, en az 10 ve üzeri faiz üzerinden vergi ödüyorsunuz, buna stopaj diyoruz. Biz, altına dayalı kira sertifikasında veya altın tahvillerinde, stopajı yani vergiyi sıfırladık. Altına karşılık altın ya da Türk lirası geri iade ediyorsunuz, istediğiniz zaman satabileceksiniz. Artık biz size yıllık yüzde 2,4 getiri veriyoruz.

Ülkenin burada getirisi ne? Atıl duran tasarrufların ekonomiye girişini sağlayacağız. Bu sayede Türkiye’nin dışa bağımlılığı azalacak, ülkenin finans sistemi, ekonomisi güçlenecek.” dedi.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA