Ekonomi

İşsiz Kalan Vatandaşlara Devlet Tarafından 1600 Lira Maaş Veriliyor

Herhangi bir işyerinde çalışırken kendi rızası dışında işinden olan vatandaşlara devlet maaş bağlıyor. Peki işsizlik maaşını kimler alabilir? İşsizlik maaşına başvurular nasıl yapılır? İşsizlik maaşı ne kadar? Tüm bu soruların cevabını siz ziyaretçilerimize aktarıyoruz. 

DEVLETTEN 1600 TL İŞSİZLİK MAAŞI

Devlet çok sayıda alanda olduğu gibi işsiz kalan vatandaşlara da destek ödemesinde bulunuyor. İşsizlik maaşı işten kendi isteği dışında çıkarılan vatandaşların iş bulana kadar olan ki süre boyunca mağdur olmalarını önlemek amacıyla veriliyor. 

İşten çıkarılan vatandaşlara sağlanan işsizlik maaşı ödemesinden faydalanmak isteyen vatandaşların bazı koşullara haiz olmaları gerekiyor Bu koşulların ilki ve en önemlisi işinizden kendi isteğiniz dışında çıkarılmanız olması. Bu konuda işten çıkarılmanın yanı sıra çalışılan şirket iflas ederse veya bunun gibi durumlar yaşanırsa işsizlik maaşı başvurusu yapılabilir. Bu şartı sağlayan adayların ayruca mevzuatta yer alan prim ve gün şartı koşullarını da sağlamaları gerekiyor. Prim ve gün şartına göre, işçisinin belirli bir seviyede prim yatırmış olmaları ve belirli bir sayıda gün çalışmış olması gerekiyor. Mevzuata göre işsizlik maaşı almak isteyen bir vatandaşın çalıştığı yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödemesi ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigorta primlerinin de ödenmiş olması gerekiyor.

Bu şartları sağlayan adaylara ise asgari ücret tutarına bağlı oranlarla hesaplanılarak işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. Halen en düşük işsizlik maaşı 811 lira iken en yüksek işsizlik maaşı ise 1600 lira olarak uygulanmaktadır. 

BAŞVURULAR NASIL YAPILIYOR?

İşsizlik maaşı için talep edilen ve yukarıda siz okuyucularımıza aktardığımız koşulları sağlayan vatandaşlar işten çıkarıldıktan 30 gün içinde başvurularını yapmaları gerekiyor. Vatandaşlar başvurularını ise türkiye İş Kurumu’na yapacaklardır. Vatandaşlar başvurularını isten e-Devlet üzerinden ister İşkur’un internet sitesinden ya da İşkur Genel Müdürlüklerinden yapabilirler. 

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Ben bir şirkette calısdım çıkardılar nasıl bağlama bılırım

  2. Slm ben manisa somada elektrik santralda çalışırdım yeni ise girmstm hastam vardı izin istedim verdiler ama benim yol param yoktu avans istedim vermediler ben yaralanabilirmiyim nu durumda

  3. Avans verip vermemek işverenin insafına kalmış birşey maalesef. Hâlen çalışıyorsanız veya işyeri sizi çıkarmadıysa faydalanamazsınız.