Ekonomi

Karşılıksız Çek Tutarında Azalma Var

TBB ( Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkez tarafından açıklanmış olan bilgilere bakıldığında açıklanmış olan bilgiler içerisinde 2016 ‘ nın ilk iki ayı içerisinde bankalara bildirilmiş olan çek sayısı 3,5 milyona yaklaşmıştır. Karşılıksız çek tutarı için ise  ilk iki ay dikkate alındığında  % 9 oranında bir azalma görüldü. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi yaptığı yazılı açıklama içerisinde şubat ayı için bilgileri paylaşılmış oldu. 2016 yılının ilk 2 ayından bankalara bildirilen aşağı – yukarı 3,5 civarında olan çek miktarı için 111 Milyar lira ödendiği belirtildi.

Bir önceki yıl dikkate alındığında çek tutarın da % 19 oranında artış görüldü ayrıca çek adetinde de % 15 oranında artış olmuştır. Yıl içerisinde ilk iki ay içinde geçtiğimiz yıla oranla karşılıksız çek tutarı % 32 oranında arttı ancak tutar da % 9 oranından azalış oldu.

Açıklama içerisinde yer alan bilgilere 2016 yılının ilk iki ayı ocak ve şubat ayları için maddi tutar 4,4 milyona yakın olan 127 bin adet çek işlemi yapıldı. Aynı dönem içerisinde karşılıksız işlemi yapılmış olan 428 milyon liralık 15 bin çekin işlemi ise sonrasında yapıldı. 

En düşük maddi karşılıksız çek oranları ise  Kastamonu, Çankırı ve Bayburt şehirleri olarak belirlendi.

 Kamupersoneli.net