Ekonomi

MHP'den Çok Önemli Asgari Ücret Hamlesi: Vergiler Kaldırılsın

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk tarafından TBMM’ne sunulan kanun teklifi ile asgari ücret üzerindeki vergi yükünün kaldırılması istendi. 

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

Asgari ücret; çalışana, bir çalışma günü karşılığında ödenen ve sosyal refah devleti açısından önem arz eden bir ücrettir. Asgari ücret, çalışan bir kişinin kendisi ve ailesinin onurlu bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli gelir olarak tanımlanmaktadır. Özellikle vasıfsız emeğin korunmasına yönelik alınmış bir tedbir olan asgari ücret, günümüzde sosyal devlet ilkesi bağlamında pek çok ülkede uygulanmaktadır.

Herhangi bir ülkede asgari ücret uygulamasına dayanak teşkil eden birden fazla etken bulunmaktadır. Söz konusu etkenler; insani, ekonomik ve politik faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de asgari ücrete ilişkin ilk yasal düzenleme 1936 tarihli 3008 sayılı İş Kanunu olmasına rağmen, ilk uygulaması 1951 yılında başlamıştır.
Son açıklanan asgari ücret rakamı; Türkiye işçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) Aralık 2018 için açıkladığı yoksulluk sınırının (6.322 TL) neredeyse üçte birine tekabül etmekte ve üzerinde de oldukça fazla vergi yükü bulunmaktadır.

Vergi; kamu hizmetlerinin finansmanında kullanılan ve karşılıksız olan en önemli devlet geliridir. Yalnızca çalışanların ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenmiş bir ücretin doğrudan vergilendirilmesi sosyal devlet anlayışıyla çok da uyuşmamaktadır. Bu nedenle, asgari ücretin vergi yükünün kaldınlması artık sosyal ve ekonomik bir mecburiyet halini almıştır.
Asgari ücretli çalışan, ödediği dolaysız mali yükler yamnda harcamalar yoluyla dolaylı vergilere de maruz kalmaktadır. Bu durum vergi yükünün artmasına neden olmaktadır. Halbuki vergi adaletinin sağlanmasında önemli bir ilke olan en az geçim indirimi kapsamında gelirin marjinal faydası= en yüksek olduğu kısım vergi dışı bırakılmalıdır.

Diğer taraftan asgari ücret üzerinden vergi ve benzeri bir takım kesintiler yapılması, çalışanın net gelirini azaltırken, diğer taraftan işverenin mali yükümlülüklerini arttırarak kayıt dışılığı teşvik etmektedir.

GELİR VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. 
“17. Aylık ücret gelirlerinin brüt asgari ücret tutarındaki kısmı;”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.