Ekonomi

Ödeme Gücü Bulunmayan Kadınların Primleri Devlet Tarafından Karşılansın Talebi

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar talepte bulunarak ödeme gücü olmayan kadınların primlerinin devlet tarafından ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Söz konusu yaptığı açıklamada konuyla alakalı olarak; “Türkiye’de yaşayan çiftçilerin yanı sıra yalnız yaşayan yoksul durumda bulunan vatandaşların ve engelli, şehit eşi gazi eşi olan bayanların gelir tespit düzeylerine göre alınarak asgari ücretlerinin ücret seviyelerinden düşük olmaları durumunda primlerinin devletin ödemesi gerekiyor” dedi.

Herhangi bir iş yerinde çalışan anneler için yıpranma payı düşünülerek onlar için uyarlanan 6 yıl erken emekli olma durumlarının bulunduğunu ifade ederek engelli annelerin bu durumlardan uyarlanma fırsatlarından indirim kazanacaklarını belirtti. Nacar ayrıca çalışma durumu olmayan ve ev hanımı olarak ifade edilen kadınların primlerinin ödeyebileceklerini ifade ederek evlatlık çocukları bulunan kişiler içinde bu imkanların sağlanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de emekli olmak için istenilen şartların; yaş, prim ve yıl şartlarının hepsinin tamamlanmasıyla beraber gerçeklik durumu taşındığını ifade eden Nacar yaptığı açıklamada; “Bunlar için çeşitli yollarla prim ödemek ve erkekler için sigortadan sonra 25 yıl kadınlar için 20 yıl beklemek yine işe ilk girmiş tarih baz laınarak belli bir yaşı doldurmaları gerekmekte. Söz konusu bu noktada; 9 Eylül 1999 tarihinden önce işe girmiş olan vatandaşlarımız daha avantajlı konumda. 2000 yıl öncesinde işe giriş yapan vatandaşlarımız hem daha erken emekli olabiliyor ve daha yüksek maaşlar alabilmekte “dedi.

Kamupersoneli.net I ANKARA