Ekonomi

SGK'dan asgari ücret ile işçi çalıştıran işverenlere uyarı: Teşvikler kesilebilir!

Türkiye’de milyonlarca asgari ücret ile çalışan vatandaş son günlerde yapılması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını beklerken Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverenlere flaş bir uyarı yapıldı.

ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞANLARIN SAYISI ARTTI!

SGK tarafından kayıt altına alınan 14.4 milyon işçiden yaklaşık yüzde 43’ünün asgari ücret karşılığında çalıştığı bilinirken asgari ücret ile çalışanların sayısının net olmamasını bazı uzmanlar bu rakamın yüzde 50’ye yükseldiğini tahmin ediyor.

SGK'dan asgari ücret ile işçi çalıştıran işverenlere uyarı: Teşvikler kesilebilir!

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU HAREKETE GEÇTİ

Asgari ücret ile çalışanların yanı sıra kayıtdışı çalışanların sayısında da artış olması Sosyal Güvenlik Kurumu’nu harekete geçirdi.

SGK'dan asgari ücret ile işçi çalıştıran işverenlere uyarı: Teşvikler kesilebilir!

KAYITDIŞI ÇALIŞANLARIN SAYISI DA YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu  tarafından yayınlanan verilere göre asgari ücret ile çalışanların yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu’nda kaydı bulunmayan çalışanların istihdam oranı 2019 yılınında Ocak-Ağustos döneminde yüzde 33.1’den yüzde 36.1’e arttığı görüldü. Bundan dolayı da Ağustos 2019 itibariyle istihdam edilen toplam 28.5 milyon kişinin 10.3 milyonunu kayıt altında olmadığı aktarıldı.

PRİME ESAS KAZANÇLARDA EKSİK BİLDİRİM YAPAN İŞVERENLER DİKKAT!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş verenlere gönderilen resmi yazıda, prime esas kazançlardaki eksik bildirimin de tıpkı sigortasız çalıştırma gibi kayıtdışılık olarak değerlendirildiği belirtilierek, “Doktor, mühendis, avukat ve futbolcu, mimar” gibi meslek gruplarının daha yüksek maaş aldığı fakat iş verenlerin bu tür meslek gruplarını dahi asgari ücretten gösterdiği bu durumun düzeltilmesi gerektiği bildirildi.

SGK'dan asgari ücret ile işçi çalıştıran işverenlere uyarı: Teşvikler kesilebilir!

SGK’DAN İŞVERENLERE ÖNEMLİ UYARI

SGK tarafından iş verenlere gönderilen yazıda, “Kurumumuza iletilen ihbar ve şikayetler, kurumumuzca ve diğer kamu kurumlarınca yapılan denetimler ile bankalar, kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi ve belgeler neticesinde prime esas kazançların çalışana ödenen gerçek ücret seviyesinin altında bildirildiğinin tespit edilmesi durumunda işyerlerine idari para cezası uygulanmakta, geriye yönelik primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilmekte ve bu işverenlerin yararlanmakta olduğu sigorta primi teşvikleri durdurulmaktadır.”