Ekonomi

Sigortalı Olarak Çalışmış Çocuğu Vefat Eden Anne ve Babaya Ölüm Aylığı Hakkı

Sigortalı olarak çalışan bir anne veya babanın hayatını kaybetmesi durumunda eşine ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanıyordu. Sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikler ile bu durumun tersinde ölüm aylığı almak mümkün oldu. 

Bu kapsamda sigortalı olarak çalışan bir çocuğunu kaybeden anne ve babalara ölüm aylığı bağlanabilecek. İşte detaylar, 

ANNE VE BABAYA ÖLÜM AYLIĞI HAKKI

Yaklaşık bir yıl önce sosyal güvenlik sisteminde bazı değişiklikler yapılmıştı. Sistemde gerçekleştirilen bu değişiklikler ile vatandaşlara çok sayıda alanda yeni haklar verildi. Bu haklardan bir tanesi ise hak sahibine ölüm aylığı bağlanma noktasında oldu. Sosyal Güvenlik Sisteminde yapılan son değişikliğine göre, anne ve babalara ölüm aylığı verilecek. Bunun için gerekli olan koşullar arsında ise şu şekilde, 

Çocuğu vefat eden bir anne babanın aylık alabilmesi için gelirinin bu yıl için 1.450,91 TL’den düşük olması, emekli veya dul aylığı almıyor olması ve vefat eden çocuğunun eşi ve çocuklarından kalan ölüm aylığı hissesi olması gerekiyor. Ölen çocuk evli ve iki çocuklu ise geride kalan dul eşe yüzde 50, iki çocuğa yüzde 25 olmak üzere aylık paylaştırılır ve anne-babaya hisse kalmaz. Ancak anne-baba eğer 65 yaşın üzerinde ise hisse kalmasa da ölüm aylığı alabilir. Bu durumda diğerlerinin hissesinde indirim yapılarak anne-babaya ölüm aylığı bağlanabilir. Ölüm aylığından faydalanmak isteyen vatandaşlar başvurularını SGK’ya yapacaklar. 

Kamupersoneli.net – ANKARA