Engelliler Taşeron Yasasında Düzenleme Bekliyor!
Bilindiği üzere 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçilerin kadroya alınması düzenlenmiş, ancak bu kişilerin çalışma süresinin emekliliğe hak kazanma sürelerini geçemeyeceği hükme bağlanmıştır.Bu düzenlemeye ilişkin detaylar, 696 Sayıl
Bilindiği üzere 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçilerin kadroya alınması düzenlenmiş, ancak bu kişilerin çalışma süresinin emekliliğe hak kazanma sürelerini geçemeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu düzenlemeye ilişkin detaylar, 696 Sayılı KHKnın uygulama usul ve esaslarının tespit edildiği 1 Ocak tarihli Tebliğin 7. Maddesinin ikinci fıkrasında yer almıştır.
Bu kapsamda, sigorta başlangıç tarihi 6/8/2003 ve öncesi olan engelli taşeron işçilerden herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli aylığına hak kazanmadığına dair belge getirmesi istenmektedir. Düzenleme ile emekliliği gelen engelli taşeron işçilerin kadro başvurusu reddedilirken kadroya geçirilecek olanlar ise emekliliğe hak kazandıkları tarih itibariyle emekli edileceklerdir.
Oysa Türkiye Cumhuriyeti, Anayasanın ikinci maddesinde tanımlandığı şekliyle, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet olma vasfının gereği olarak da hem Anayasada hem de kanunlarda engellilere yönelik pozitif ayrımcılık ilkeleri benimsenmiştir. Anayasanın 61. Maddesinde Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır hükmü bulunmaktadır.
Engellilere yönelik koruma ve pozitif ayrımcılık tedbirlerinin genel çerçevesi Anayasanın bu hükmü ile çizilmiş, ayrıntılar ise kanun, yönetmelik ve diğer alt mevzuatla düzenlenmiştir. Bu tedbirlerle, engellilerin hayatlarının kolaylaştırılması hedeflenmektedir.
Engellilere pozitif ayrımcılık sağlayan düzenlemelerden biri de engelli çalışanlara yönelik erken emeklilik hakkıdır.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
ile bu yönde önemli düzenlemeler yapılmıştır. Normal sigortalılarda emekli olabilmek için prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartı aranırken biz engelli sigortalılar da yaş şartı aranmayıp prim gün sayısı da diğer sigortalılara göre bir hayli düşük tutulmuştur.
Neticede engel oranı ve işe başlama tarihine göre değişmekle birlikte, engelliler 15 yıl ve 3600 gün ile 20 yıl ve 4400 gün arasında değişen koşullarla, yaşa bağlı olmaksızın erken emekli olma hakkı mevcuttur. Ancak bu hak, tercihe bağlı olarak kullanılabilmekte, isteyen engelli erken emekli olmayıp çalışmaya devam edebilmektedir. Erken emeklilik, tamamen engellilerin hayatını kolaylaştırmaya dönük bir uygulamadır.
Süreç ile 696 sayılı KHK ile çok sayıda engelli taşeron işçi, çok genç yaşta emekliliğe zorlanıp emekli olmak istemedikleri halde KHKdaki ilgili hükümler nedeniyle kadro başvuruları Tespit Komisyonları tarafından red edilmekte ve ilerleyen dönemde de edilecektir. Böylelikle engelli işçiler düşük emekli maaşı alıp özel sektörde de iş bulamama kaygısı taşımak zorunda kalmaları da konunun diğer vahim ve ele alınması gereken bir konudur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SARIEROĞLU
11 Mart 2018 tarihinde Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde Ak Parti Sivas Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen “
Kadınlar Buluşuyor
” adlı programında yaptığı konuşmada “Daha önce taşeronda çalışan eski hükümlü kardeşlerimizden, terör suçu olmamak üzere, cinsel saldırı olmamak üzere, çocuk istismarıyla bağlantılı herhangi bir suç olmamak üzere inşallah alım sürecini başlatacağız.
Diğer bir konu engelli kardeşlerimizle ilgili, dünkü açıklamamda bu yanlış anlaşılmış. Emekliliği gelmiş ama emeklilik başvurusunda bulunmamış engelli kardeşlerimiz vardı, normal emeklilerimizle ilgili söyledim gibi anlaşılmış.Taşeron çalışmamız kapsamında emekli olanların kadroya girişi genel olarak kamuda çalışma kuralları gereği mümkün olamayacak.
Maaş almamışsa, bununla ilgili işlemleri başlatmadıysa sadece engelli olan kardeşlerimizin tekrardan kadroya geçip çalışmalarına bir imkan sağlıyoruz, bu anlamda henüz işlemlerini yapmadıkları için.” İfadelerini kullanırken konunun henüz resmiyet kazanmaması ve 02 Nisan 2018 tarihinde kadroya geçiş işlemleri ile ilgili sürecin bitecek olması engelli taşeron işçileri tedirgin etmektedir.
Yukarıda ayrıntıları ile anlatıldığı üzere çıkan taşeron yasası ile engellilere yönelik erken emeklilik hakkı, 696 Sayılı KHK kapsamında aleyhte bir düzenlemeye dönüşmüş, emekliliğe takılacak engelli taşeron işçilerin kapsamı genişleterek çok sayıda engellinin isteği dışında emekliliğe zorlanmasına sebebiyet vermektedir. Engellilerimizin kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve sosyal hayatta varlıklarını devam ettirebilmeleri adına kadro sürecinin tamamlanma tarihi olan 02 Nisan 2018’den önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 696 Sayılı KHK'nın gerekli düzenlemeleri yapması bu statüde çalışan engelli taşeron işçilerin ortak talep ve istekleridir.
Kamupersoneli.net I ÖZEL HABER
NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.
Bakmadan Geçme





