- Haberler
- Ekonomi
- EPGİS Başkanı'ndan akaryakıt zamları sonrası kritik açıklama! Düzenleme vurgusu dikkat çekti
EPGİS Başkanı'ndan akaryakıt zamları sonrası kritik açıklama! Düzenleme vurgusu dikkat çekti
2021 yılı 4.çeyreğinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayı itibariyle politika faizinde peş peşe 4 kez indirime gitti ve %19 olan politika faizi, indirimler sonrası Aralık ayında %14 seviyesine çekildi.
2021 yılı 4. çeyreğinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayı itibariyle politika faizinde peş peşe 4 kez indirime gitti ve %19 olan politika faizi, indirimler sonrası Aralık ayında %14 seviyesine çekildi. Bu süreçte dolar kuru ise 18,40 TL seviyesine kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü. Dolar kurunda 8 TL’den 18 TL’ye olan yükseliş, beraberinde hizmet ve mallarda zamları da peş peşe getirdi. Özellikle akaryakıta gelen zamlar, gündemin de en sıcak maddelerinden biri oldu. Akaryakıt zamları sonrasında Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, yaptığı açıklamasında akaryakıt istasyonlarının artık çok büyük bir çıkmazda olduğunu dile getirdi.
“Sıkıntının Boyutu Çok Büyüdü”
Kısa bir süre öncesine kadar günaşırı gelen akaryakıt zamları bir süredir kesilmiş olsa da akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Akaryakıt fiyatlarının olağanüstü yükselmiş olması vatandaşları etkilediği kadar akaryakıt istasyonlarını da etkilemeye başladı. Zamları kamuoyu ile paylaşan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, yaptığı açıklamalarla akaryakıt sektöründe nasıl bir kriz yaşandığını anlattı. Açıklamalarında “Sıkıntının boyutu çok büyüdü” sözlerine yer veren Aktaş, akaryakıt istasyonlarında sabit kâr marjı olduğunu ve artık bunun “çarkların dönmesine yetmediğini” söyledi.
Aktaş, Düzenlemenin Gerekli Olduğunu Belirtti
Brüt kâr marjının %8 olarak belirlendiğini ifade eden Aktaş, bayilerin litre başına 48,63 kuruş kazanç sağladığını ancak giderlerin 94 kuruş olduğunu dile getirdi. Fesih Aktaş, yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ve akaryakıt istasyonlarının “zararına satış” yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Konuya ilişkin olarak Aktaş “En adil şekilde yarı yarıya paylaşımda dahi bayinin payı şu anda yüzde 4’e düşüyor. Bu hesaplamayla bir bayiye akaryakıt satışında litre başına 48,63 kuruş kalıyor ancak aynı bayinin gideri litre başına 94 kuruş civarında” sözlerini dile getirdi.
“Kârımızın 1,90 TL Olması Gerekiyor”
Açıklamalarının devamında ise Aktaş “Bu sistem Avrupa’daki dört ülkenin rafineri çıkış fiyatlarıyla vergili fiyatları arasındaki farkın gözetilmesiyle anlatabileceğim bir sistem. Bunu baz aldığımızda zaten bizim o sistematikle 1,90 lira civarında halihazırda bir kârımızın olması gerekiyor. Ülkemizin fiili durumundan dolayı şu anda bunun konuşulmamasını da anlıyoruz lakin artık sıkıntının boyutu çok büyüdü. Bunun çözümü için uğraşıyoruz, dileriz gerekli adımlar atılır” dedi.
Bakmadan Geçme





