Gündem

2016 Yılında Mecliste Yaşananlar (2016 Yılı Böyle Geçti)

Mecliste 2016 yılına, FETÖ’nün darbe girişimi damga vurdu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, darbe girişimi devam ederken Meclisi açtı. Meclis bombalanırken, Genel Kuruldan, “demokrasiye sahip çıkılması” çağrısı yapıldı; birlik, bütünlük mesajı verildi.

TBMM’de 2016 yılının önemli olayları şöyle:

4 Ocak:

– Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, TBMM İçtüzüğü, bütçe ve reformlarla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Mecliste bir araya geldi.

25 Ocak:

– Yeni anayasa çalışmalarını yürütecek TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunun üyeleri belirlendi. Mecliste grubu bulunan 4 partiden eşit temsille ve üçer milletvekilinden oluşan komisyonun başkanlığını, TBMM Başkanı İsmail Kahraman yaptı.

4 Şubat:

– Anayasa Mutabakat Komisyonu, ilk toplantısını yapmak üzere TBMM Başkanı İsmail Kahraman Başkanlığında toplandı.

10 Şubat:

– Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de olduğu bazı milletvekillerine ait 40 dosya, TBMM Başkanlığına sunuldu. Meclise gelen dosya sayısı 418’e ulaştı.

17 Şubat:

– TBMM Genel Kurulunda, Ankara Merasim Sokak’ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında yapılan terör saldırısına ilişkin, AK Parti, CHP, HDP ve MHP Grup başkanvekilleri ortak bildiri yayınlanması konusunda görüş bildirdi.

24 Şubat:

– MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, MHP’nin olağanüstü kongreye genel başkan tarafından götürülmesini istediklerini ifade ederek, bunun herhangi bir kişi ya da grubu desteklemek için yapılmış bir talep olmadığını, bir demokrasi talebi olduğunu söyledi. Özdağ, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifasına ilişkin dilekçeyi de genel merkeze ilettiğini bildirdi.

3 Mart:

– MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, terörle topyekün mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, partisinin TBMM Adalet ve Anayasa komisyonları üyelerinin, Karma Komisyonun toplanarak dokunulmazlıkla ilgili fezlekeleri gündemine alması ve görüşmesi için TBMM Başkanlığına müracaat ettiklerini bildirdi.

4 Mart:

– CHP Yüksek Disiplin Kurulu, “bir milletvekilinin, odasındaki Atatürk resmini indirdiği” iddiasıyla ilgili Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın, partiden kesin ihracına karar verdi. Nazlıaka, hakkındaki ihraç kararının hukuksuz olduğunu savunarak, “Ancak ben bunu yargıya taşıyarak, tekrar partime dönmeye çalışacağım. Çünkü yanlış hesap Bağdat’tan döner.” dedi.

9 Mart:

– HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP’nin İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında “dokunulmazlıklarının kaldırılmasını” içeren fezlekeler TBMM Başkanlığına geldi.

22 Mart:

– CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından “bir milletvekilinin odasındaki Atatürk resmini indirdiği” iddiasıyla ilgili partiden ihraç edilen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, bugün gerçekleştirilen grup toplantısını izledi. Nazlıaka’nın toplantıya katılmasına salondaki bazı partililer tepki gösterdi.

23 Mart:

– MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, MHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayacağını söyledi.

24 Mart:

– TBMM Genel Kurulunda, çocuklara yönelik her türlü istismar iddialarının araştırılarak, alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi ile çözüm yollarının geliştirmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması kabul edildi.

31 Mart:

– AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile dokunulmazlıklar konusunu görüşmek için Mecliste bir araya geldi. Bostancı, “Teklifimiz madde 83’ün dokunulmazlıklarla ilgili komisyonlara havale ettiği prosesi bir kereye mahsus olmak üzere kaldırmak ve tüm dosyaların yargıya intikalini sağlamak esaslı.” dedi.

12 Nisan:

– AK Parti, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

28 Nisan:

-Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti ile HDP’li milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıktı.

17 Mayıs:

-TBMM Genel Kurulunda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine başlandı. Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Oylamada; 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı. Daha sonra teklifinin 1. maddesi, 350 oyla kabul edildi.

20 Mayıs:

-TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini başlandı. İkinci turda, 1. madde 373, 2. madde 374 oyla kabul edildi. Teklif 376 oyla kabul edilerek yasalaştı.

24 Mayıs:

– AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, 65. Hükümet Programını, TBMM Genel Kuruluna sundu.

29 Mayıs:

-AK Parti Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümet, TBMM Genel Kurulunda güvenoyu aldı. 65. Hükümet’in güven oylamasına 453 milletvekili katıldı. 65. Hükümet; 138 ret oyuna karşılık, 315 oyla güvenoyu aldı.

2 Haziran:

– AK Parti, CHP ve MHP; Alman Federal Meclisinin, Ermeni iddialarına yönelik karar tasarısını kabul etmesine ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, “Almanya Federal Meclisinin, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan tehcirle ilgili asılsız Ermeni iddialarını esas alan haksız kararını, yüce Türk milletinin temsilcisi olan bizler kabul etmiyor, esefle kaşılıyor ve şiddetle kınıyoruz.” denildi.

16 Haziran:

– MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, “milletin ortaya koyduğu iradeye” uyarak, 19 Haziran Pazar günü yapılacak MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı’na katılacağını açıkladı.

22 Haziran:

– MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, görevinden istifa ettiğini ve bunu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ilettiğini açıkladı.

28 Haziran:

– MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Hukuken 10 Temmuz’da Genel Başkan ve Genel Merkez Organlarının seçiminin gerçekleşmesi şu aşama ve tablo karşısında mümkün değildir.” dedi.

15 Temmuz:

– Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) akşam saatlerinde darbe girişiminde bulundu. Darbe girişimine karşı TBMM Başkanı İsmail Kahraman Meclisi açtı.

16 Temmuz:

– FETÖ’nün darbe girişiminde bulunduğu sırada, TBMM Başkanı İsmail Kahraman Genel Kurulu açarak hitap etti. Ardından Genel Kurulda bulunan AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri de birer konuşma yaptı.

– TBMM Genel Kurulu, saat 17.00’de toplanma kararı aldı.

– Genel Kurul çalışmaları sürerken Meclis’e ilk bomba saat 02.34’te, ikinci bomba ise 15 dakika sonra atıldı. Saldırıda 2’si ağır 12 polis memuru ile bazı Meclis çalışanları yaralandı, Meclis büyük hasar gördü. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Genel Kuruldaki milletvekilleri Meclis sığınağına indi.

– TBMM Genel Kurulu saat 17.00’de toplandı. Genel Kurulda; dinleyici olarak katılanlar arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Hakkı Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Danıştay Başsavcısı Halil Yılmaz, Askeri yargı mensupları, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu, bazı üniversitelerin rektörleri ile TOBB, Memur-Sen ve TESK başkanları, yabancı misyon şefleri de yer aldı.

– TBMM Genel Kurulunun, darbe girişimi nedeniyle yaptığı olağanüstü toplantıya dakikalar kala binlerce kişi Meclise yürüyerek, Çankaya kapısından yerleşkeye girdi ve darbe karşıtı sloganlar attı.

– FETÖ’nün darbe girişimine karşı TBMM’deki dört siyasi parti ortak bildiri yayınladı. Bildiride, “Herkes bilmelidir ki bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, milli iradeye, Gazi Meclise uzanacak her el, karşısında TBMM’nin çelikten iradesini bulacaktır.” ifadesi kullanıldı.

– Başbakan Yıldırım, Mecliste toplanan vatandaşlara hitabında, herkesi, ikinci kez “demokrasi nöbeti” tutmak için Kızılay Meydanı’na davet etti.

21 Temmuz:

– Bakanlar Kurulunca ilan edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Başbakan Binali Yıldırım, devletin millete değil, kendisine olağanüstü hal ilan ettiğini belirterek, ” Bu olağanüstü hal ilanıyla devlet içine yıllardan beri kümelenmiş FETÖ çeteleri, terör çeteleri bir bir temizlenecek ve ülkemizin istiklaline, demokrasisine zarar vermeye kalkışan bu mihraklar bir daha ayağa kalkmamak üzere bertaraf edilecektir. ” dedi.

22 Temmuz:

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’yi ziyaret ederek, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde, Meclisin bombalanan bölümlerinde incelemelerde bulundu ve TBMM Tören Salonu’nda milletvekillerine hitap etti.

24 Temmuz:

– Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, FETÖ’nün darbe girişiminde Meclisin bombalanarak ağır hasar görmesinden dolayı, kuvvet komutanlarıyla birlikte TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

26 Temmuz:

– TBMM Genel Kurulunda, FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına oybirliği ile karar verildi.

24 Ağustos:

– FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde zarar gören bölümlerin onarımı amacıyla, “Milletin Meclisini Millet Yapar…” sloganıyla TBMM ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) arasında protokol imzalandı.

20 Eylül:

– TBMM’nin yeni hizmet binasının devreye girmesinden sonra boş olan eski hizmet binasında yıkım çalışmalarına başlandı. Eski binanın yerine TBMM Ana Binası’nın kotunu geçmeyecek ve onunla uyumlu yeni bir bina yapılacak.

23 Eylül:

– AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’tan oluşan komisyonun mini anayasa paketi çalışmaları tamamlandı. Komisyon 7 madde üzerinde uzlaştı.

1 Ekim:

– Meclis, yeni yasama yılına başladı.

– Irak ve Suriye Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin süresini 30 Ekim 2017’ye kadar uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda görüşüldü. Tezkere, AK Parti, CHP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

4 Ekim:

– TBMM FETÖ’nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, ilk toplantısını yaptı. Komisyon Başkanlığına, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek seçildi.

11 Ekim:

– TBMM Genel Kurulunda, OHAL’in üç ay uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi.

18 Ekim:

– Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan ilk ve 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, kanunlaştı.

25 Ekim:

– Ankara’nın Kazan ilçesinin adının “Kahramankazan” olarak değiştirilmesi ve 15 Temmuz’un “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” adı altında resmi tatil ilan edilmesine dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

8 Kasım:

– HDP’li milletvekilleri, Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile bazı milletvekillerinin tutuklanmalarının ardından partilerince alınan karar uyarınca TBMM Genel Kuruluna katılmadı.

24 Kasım:

– Erken yaşta evliliklerle ilgili düzenlemenin çıkarıldığı “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

29 Kasım:

– Başbakan Binali Yıldırım, anayasa çalışmaları ile ilgili olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile en kısa zamanda görüşeceklerini bildirdi.

8 Aralık:

– AK Parti TBMM Grubu, anayasa değişikliği teklifi için milletvekillerinin imzalarını tamamladı.

10 Aralık:

– AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifi, Başbakan Binali Yıldırım dahil 316 AK Parti milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.

12 Aralık:

– AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonuna sevk edildi.

16 Aralık:

– 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2015 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 

Kamupersoneli.net – ANADOLU AJANSI (AA)