Gündem

Annesi ölen Ayda Bebek taburcu edildi ama tartışmalar beraberinde geldi!

İzmir’de meydana gelen depremin ardından 91 saatin ardından mucize eseri kurtarılan Ayda bebek bugün hastaneden taburcu oldu. Enkaz altından çıkarıldığında köfte ekmek isteyen Ayda bebeğin annesi maalesef aynı enkaz altında can verdi. Ayda bebek hastanede ki tedavisinin ardından bugün taburcu edildi ama taburcu edilişi görüntüleri ise tartışmalara neden oldu.

AYDA BEBEK ÇÜRÜK RAPORU VERİLMİŞ BİNANIN ENKAZINDAN KURTARILDI

Ayda bebek, depreme dayanıksız olduğu raporlanmış bir binanın enkazında kaldı. Mucizevi kurtuluşu gündem olurken neden öyle bir binada yaşamaya zorlandığı tartışmalara konu bile olmadı. Halbuki bundan tam 10 yıl evvel o bina ve yıkılan diğer 17 bina için inceleme yapılmış ve binaların depreme dayanıksız olduğuna dair çürük raporu verilmiş. Buna rağmen o binalarda oturmalarına göz yumulmuş. Çünkü 2018 yılında çıkan imar affı düzenlemesinde, depremden dolayı yıkılan binaların sorumluluğu madde 16’da konut sahiplerine yüklenmiş. Yani devlet kendi sorumluluğunu bireylere yüklemiş.

Annesi ölen Ayda Bebek taburcu edildi ama tartışmalar beraberinde geldi!

KİMSE SORUMLULUĞU ÜZERİNE ALMADI

Peki, Ayda Gezgin kurtuldu ama annesinin neden öldüğünü ona kim açıklayacak? Aydan’ın depremde kurtarıldığı anlarda tüm kameralar ona çevrilmiş ve siyasetçiler 3 yaşında ki Ayda bebeğin mucizevi kurtuluşundan dolayı duydukları sevinçleri paylaşmışlardı. Bir siyasetçide çıkıp, zamanında önlem alınsaydı, toplanan deprem vergileri ile bu çürük binalar yerine yenisini yapsaydık Ayda bebek öksüz kalmayacaktı demedi. Yine diğer depremlerde olduğu gibi sorumluluğu kimse üzerine almadı.

Annesi ölen Ayda Bebek taburcu edildi ama tartışmalar beraberinde geldi!

DEPREM ÖNCESİNE DEĞİL FELAKET SONRASI HARCAMA YAPILIYOR

Deprem öncesi değil hep felaket sonrası harcamalar yapıldı. Halbuki toplanan deprem vergileri, deprem sonrasında yaşanan acıları bastırmak için değil, acıların yaşanmaması adına önceden önlem alınması için, gerekli tespitlerin yapılıp gerekli yatırımların yapılması için toplanmıştı. Cumhurbaşkanlığı 2021 raporunda Türkiye’de 685 bin civarında depreme dayanıksız bina tespiti var. Ama bunların kentsel dönüşümlerle yenilenmesine dair henüz somut bir adım atılmış değil. Halbuki bu binaların yenilenebilmesi için yeterli bir kaynak da var. Tam 35 milyar TL… Lakin bu toplanan vergilerin nereye harcadığı, ne kadar harcandığına dair vatandaşın bilgilenebileceği bir envanter yok.

Annesi ölen Ayda Bebek taburcu edildi ama tartışmalar beraberinde geldi!

Eğer Ayda bebekleri düşünen bir zihniyet olmuş olsaydı, böyle bir depremde kimse ölmezdi diyen muhalefet, diğer ülkelerde meydana gelen 6,6 şiddetinde kaç kişi öldüğüne dair rakamlar veriyor. İzmir’de 6,6 şiddetinde bir depremde, Elazığ’da yada Bingöl’de meydana gelen aynı şiddette ki depremlerde diğer ülkelerde kaç kişinin hayatını kaybettiğinin altını çiziyor…

BU ŞİDDETTEKİ BİR DEPREMDE DİĞER ÜLKELERDE CAN KAYBI YOK

Rusya’da 7,0 şiddetinde ve 7,5 şiddetinde meydana gelen depremde hiç kimse hayatını kaybetmedi. Nisan’da Japonya’da, Mayıs’ta da Yunanistan’da 6.6 şiddetinde iki deprem oldu. Bu depremlerde de kimse hayatını kaybetmedi. Mayıs ayına baktığımızda Yunanistan dışında üç ülkede daha deprem oldu. Bu depremler, Endonezya’da 6.8, Solomon Adaları’nda 6.6 ve ABD’de 6.6 şiddetindeydi. Bu üç depremin de ortak bir noktası var; bu depremlerde hiç kimse hayatını kaybetmedi. Ama İzmir’de meydana gelen 6,6 şiddetinde ki depremde 112 kişi hayatını kaybetti.. Elazığ depreminde 41 kişi vatandaşımızı kaybettik. Tablo bu kadar açıkken ondan sonra Ayda bebeğin kurtuluşuna mucize diyerek seviniyoruz. Elbette bu çok sevinilecek bir durum ama ya sonrası…

Annesi ölen Ayda Bebek taburcu edildi ama tartışmalar beraberinde geldi!

AYDA BEBEĞİN TABURCU EDİLİŞİ

Ayda bebek bugün babasının kucağında hastane çıkışında yanında hiç kimse yoktu. Ne bir siyasetçi nede olay yerinden canlı bağlantı yapan bir haber kanalı… Babasının kucağında götürülen Ayda’ nın ayağında bir çorap bile yoktu. Çünkü onu düşünecek annesi depreme dayanıksız olan o binanın enkazında can vermişti. Babası ise içinde bulunduğu çaresizlik nedeniyle unutmuştu belki. Belki de ona bir çorap bile getiren olmamıştı. Aydan’ın taburcu edilişinden sadece bu görüntüler kaldı.

SAĞLIK BAKANINA TEPKİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı paylaşımda ‘’Aydan’ın canı acımıyor’’ sözlerine muhalefet tepkili.. Koca’nın bu paylaşımına tepki gösteren muhalefet ‘’Aydan’ın annesi yok annesi.. Sizin iktidarınız yüzünden. Bunlar halkın derdini, tasasını, ne yaşadığını bilmiyorlar. Yerleşmişler burada bir sarayın bahçesine, herşey güllük gülistanlık… ‘’ sözleri ile tepki gösterdi.

“YAZIKLAR OLSUN”

Fotoğrafa tepki gösterenler arasında yer alan oyuncu Pınar Altuğ sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Arkasındayız, yanındayız deyip durdu herkes Ayda bebek için; bugün taburcu olmuş görüntüyü babasını ve Ayda’yı daha fazla yaralamamak için paylaşmayacağım ama yazıklar olsun” ifadelerini kullandı.