Gündem

Araç sahiplerini çok yakından ilgilendiriyor! EDEGES yılbaşından sonra 81 ilde uygulanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ‘Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi’ (EGEDES) çalışmalarında sona ermek üzere. Yeni yıldan sonra EGEDES tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacak. Konuyla ilgili bakanlık tarafından yazılı açıklama yapıldı.

tvhfvubzzk-31sofivkwwg.jpg

BAKANLIK YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Konu ile ilgili bakanlık yapmış olduğu yazılı açıklamasında, ülkemizde her gün binlerce aracın trafiğe çıktığı ve bu araçların çevre kirliliğini arttırdığı ifade edildi. Türkiye 23 milyon 965 bin 229 araç trafiğe kayıtlı. Ancak egzoz emisyon ölçüm kayıtlarına bakıldığı zaman 18 milyon civarında araç bulunuyor.

ARAÇLARIN YAPTIRMASI GEREKİYOR

Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği kapsamında trafiğe çıkan araçların ilk 3 yaş sonunda her iki yılda bir, diğer motorlu araçların ise yılda 1 kere bu ölçümü yaptırmış olması gerekiyor. Motorlu araçların bu ölçümü yaptırmadığı durumlarda bin 895 TL, standartlara aykırı emisyon ölçümü yaptırmayanlara ise 3 bin 791 TL para cezası kesiliyor.

Çalışmada sona gelinen EGEDES sayesinde, trafikte egzoz muayenesi yaptırmayan araçlar, trafiğin akışını aksatmayacak şekilde tespit edilecek.

headline-2.jpg

81 İLDE UYGULANACAK

Bakanlık yeni yıldan sonra 81 ile plaka tanıma cihazı teslim edecek. Bu şekilde EGEDES uygulamasının tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanması sağlanacak. Yol kenarlarında olan bu cihaz, yoldan geçen araçların plakasını okuyacak ve birkaç saniye içerisinde araç ile ilgili bir rapor oluşturacak.

Konu ile ilgili yapılan çalışmaların sonuna gelindi.