Gündem

Bakan Çavuşoğlu'nun Hollanda'daki Programı İptal Edildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun  Hollanda’nın Rotterdam kentinde yapılması planlanan programını iptal etti.

HaberTürk’ün haberine göre, Hollanda basını Çavuşoğlu’nun Rotterdam kentinde düzenleyeceği “Anayasa değişikliğine evet” mitingini iptal ettiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun daha önce Hamburg’ta Türk vatandaşlarıyla yapacağı buluşma iptal edilmişti. Almanya’nın iptal gerekçesi olarak salonun yangına karşı dayanıklılık sorunu oluşturabileceği göstermişti. Yaşanan bu olay Türkiye ile Almanya arasında kriz yaşanmasına sebeb olmuştu. İki ülke arasındaki diplomatik temasların ardından Bakan Çavuşoğlu, Almanya’daki Türk Başkonsolosluğu’nun rezidansında konuşma yapmıştı.

Bakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Almanya Köln’de yapılması planlanan konuşması iptal edilmiş ardından Köln yakınlarındaki Frechen’de, Golden Palast adlı salonda Türk seçmenlerle buluşma fırsatı yakalamıştı.

CHP Milletvekili Deniz Baykal ise Türk bakanlara yönelik yasakların ardından Almanya’da yapılması planlanan programını iptal etmişti.

Özgürlükler Partisi lideri Geert Wilders, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılması planlanan fakat iptal edildiği belirtilen Hollanda’daki etkinliğini protesto etti.

Wilders, Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği önünde Türkçe ve Felemenkçe “Uzak dur, bu bizim ülkemiz” yazılı pankart açarak protesto etti.

Hollanda hükümeti, Türk yetkililerin Rotterdam’da yapacakları referandum etkinliğine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, bugün Almanya’da bir araya geldikten sonra ayrı ayrı açıklama yaptılar. Çavuşoğlu, “Burada yaşayan Türkler, Türkiye’nin her yerinde yaşayan Alman dostlarımız iki ülke arasındaki dostluğumuzu pekiştiriyor. Bu uygulamaların tekrar etmemesi gerektiğini söyledik.” şeklinde açıklama yaptı.

Alman Bakan Gabriel ise, “Ne kadar tartışma ve farklılıklarımız olsa da görüşmekten başka bir alternatif yok çünkü yalnızca o zaman Almanya ve Türkiye arasında adım adım normalleşen ve dostane ilişkilere geri dönülür” şeklinde konuştu.

Kamupersoneli.net | ANKARA