Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Zannediyorum isteyecekler

Barış Pınarı Harekatı ile büyük bir tarihi başarıya imza atan Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ve Rusya ile yapılan anlaşmalarla tarihi başarıyı adeta taçlandırdı.

KAPSAMLI TOPLANTI YAPTIK

ABD bulunan teröristler hakkında da Trump ile görüştüğünü dile getiren Erdoğan, “Hamburg’taki zirvede sayın Başkan’a bunu anlattım. ‘Nasıl olur’ dedi. Orada dar kapsamlı toplantı yaptık, generallerini çağırdı.” İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

15 gün içerisinde uluslararası ilişkiler literatürüne girecek olaylar yaşandı. Türkiye operasyon başlattı, terör koridoru kesildi. Hemen ardından operasyona şiddetle karşı çıkan ABD ile anlaşma zemini bulundu. Ardından Rusya ile ikinci anlaşma zemini bulundu. Türkiye tezlerini, haklılığını bu iki süper güce nasıl kabul ettirdi?

TÜRKİYE BELİRLEYİCİ GÜÇ OLDU

“Bu süreç 1940’lardan sonra gerek ABD gerek Rusya noktasından özellikle Türkiye’nin bölgedeki belirleyici güç olması ilk defa ispatı vücud eyledi. Barış Pınarı Harekatı başlamadan önce dünyada ABD, Rusya, Batı, öbür tarafta İran çünkü Astana süreciyle ilgili olarak Rusya-Türkiye-İran üçlü olarak çalışmamız var. Dolayısıyla detay bilgiler kendilerine verilsin istedik. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri özellikle Dışişleri Bakanımız tarafından bilgilendirme sürecini yaptık. AB üyeleri içerisinde Almanya, Fransa, İngiltere ile diyaloglar oluştu. İslam dünyasıyla diyaloglar oluşturuldu. Tüm bunlarla beraber Pakistan, Malezya gibi ülkelerle diyaloglarımız oldu. BM’nin 196 üyesine ulaşmak mümkün değil ama NATO Genel Sekreteri’yle görüşmemizi bu mekanda yapma fırsatımız oldu. Kendisine sorulduğunda sağolsunlar gerçekten objektif bakışla olan bitenleri dünyaya anlattı.”

8,5 YILDIR YAŞIYORUZ

Diyebilirsiniz ki, 10 bin kilometre mesafeden ABD’nin burada ne işi var? Koalisyon güçlerinin burayla bir sınırı yok, onların burada ne işi var? Türkiye 910 kilometre sınırı var. Sürekli taciz ediliyoruz. İnsanlarımız şehit oluyor, yaralanıyor. Bunları yaşadık, 8,5 yıldır yaşıyoruz. Öbür tarafta bakıyorsunuz sadece bir Irak’ın sınırı var. İki ülke burada sözkonusu Türkiye ve Irak. Başka hiçbir ülkenin sınırı yok. Bir anlaşma mı var? Veya Türkiye davet mi edildi de Türkiye buraya geliyor. Bizim 1998’de Adana Mutabakatımız var. Hem tacizler hem Adana Mutabakatı. Bütün bunlarla beraber bir de uluslararası camianın terörle mücadele diye bir sorunu yok mu? Hangi uluslararası toplantıya gitsek başlıklardan bir tanesi terörle mücadeledir. Burada işe bir kılıf giydirildi. Kılıf şu, DEAŞ. Burada sadece DEAŞ yok ki, DEAŞ’la göğüs göğüse mücadeleyi veren Türkiye. El Bab’da 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı derdest ettik. AB’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK ve kolları var. YPG, PYD bunlardan bir tanesidir. Hala bunu kabul edip etmeme tartışması yapılıyor. NATO’da stratejik ortağımız Amerika. 30 bini aşkın TIR silah, mühimmat, Irak üzerinden Suriye’ye girdi. İşte bu terör örgütlerine teslim edildi.

BİZ BUNLARI TRUMP’IN KENDİSİNE BİZZAT ANLATTIK

Hamburg’taki zirvede sayın Başkan’a bunu anlattım. ‘Nasıl olur’ dedi. Orada dar kapsamlı toplantı yaptık, generallerini çağırdı. Hakikaten bir ortağımızın böyle bir şey yapması, bunlarla karşı karşıya kalmamız bizi üzüyor. Sen benim ortağımsın. NATO’nun 5. maddesinde bizim birbirimizi koruma görevimiz var. Öyle bir duruma geldi ki iş, terör örgütünün başında olanlarla bakıyorsunuz Almanya, Fransa görüşme yapıyor. Öbür tarafta maalesef ABD’li yetkililer, senatörler vs. görüşme yapıyorlar. Sizler kapınızı açıyorsunuz, onlarla masaya oturuyorsunuz. Onların size gönderdiği mektubu, kendi mektuplarınıza ek yapıp, bize gönderiyorsunuz. Bunları hep konuştuk. Ama bizim Bay Kemal, tabii herşeyi ona anlatacak halimiz yok. Biz bunları Trump’ın kendisine bizzat anlattık. ‘Biz size kırgınız, bir teröristle mektup alışverişinizde bulunuyorsunuz ve kendi mektubunuza ek yapıp bize gönderiyorsunuz’ dedim. Hiçbir şey diyemedi. ‘Zaman zaman görüşme yapıyoruz’ dedi. ‘Aldığınız neticeyi söyler misiniz’ dedim. Netice yok. Yaptıkları hayırlı iş Kenya’da Apo’yu bize teslim edildi. Kırmızı bültenle aranan bir terörist. Aramızda bizim suçluların iadesine dair anlaşma var. Amerika’nın bu adamı bize teslim etmesi lazım. Kırmızı bültenin gereği budur. Bugün Adalet Bakanıma da söyledim. Zannediyorum isteyecekler.