Gündem

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri Sahiplerine Verildi

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Kültür sanat alanında gelişemeyen bir ülkenin bağımsızlığını sürdürebilmesi mümkün değildir. Kesintisiz bir beka arayışı içinde geçirdiğimiz son 200 yılımızın biz getirdiği yer kökü mazide olan ati arayışıdır. Sağlam bir ekonomik askeri birikiminiz yoksa kültürünüzü sanatınızı yaygınlaştırmakta zorluk çekersiniz.

Yeni devletimizi kurarken pek çok alan gibi kültür sanat konusunda da yanlış bir strateji takip ettik. Karşılıklı etkileşim mutlaka olacaktır ama biz bu etkileşimi tek taraflı yaptık. Kültür sanatta taklit ettik, kopya çektik onları da kötü yaptık.

Mevcuda dahi sahip çıkamadık. Bu sürecin sonunda ne özü ne şekli itibariyle dünyaya söyleyecek sözü olamayan bir ülke ve toplum tehlikesiyle karşı karşıya kaldık.

Elbette çok önemli çok takdire şayan kültür sanat ürünleri ortaya konmuştur. Ama bunların hepsi çok sınırlı kalmış bırakın dünyayı kendi toplumumuza dahi ulaşmakta zorluk çekmiştir.


Siz kendi mimari anlayışınızı ortaya koyamazsanız gecekondulara ve son derece çirkin cam ve beton yığınlarına mahkum kalırsınız.

Türkiye’nin son 14 yılı tarihi başarı hikayeleriyle doludur. Mutlaka eksiklikler vardır ama elde edilen neticeler gurur vericidir.

Sadece 2 alanda arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamamış olmaktan dolayı üzgünüm. Bunlardan ilki eğitim diğeri kültür sanattır. Önümüzdeki dönem bu iki alanı hak ettiği seviyeye çıkartmamız gerektiğine inanıyorum.

Milletine tepeden bakan saplantılı aydınlara değil, gerçekten hür düşünceli ama aynı zamanda kendi milleti ve tarihi ile barışık münevverlere ihtiyacımız vardır. Kültür sanat ilim üretimi krizinden de ancak bu şekilde kurtulabiliriz.

CB Kültür-Sanat Büyük Ödüllerini alanlar

Mustafa Kutlu

Şener Şen

Erol Parlak

Kemal Karpat

Feridun Özgören

Süheyl Ünver 

Kamupersoneli.net – ANADOLU AJANSI (AA)