Gündem

Dünya Avrupa Günü Resepsiyonu Düzenlendi

9 Mayıs Dünya Avrupa Günü için bir resepsiyon düzenlendi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla resepsiyon verdi.

Ankara Hilton Oteli’nde düzenlenen resepsiyona, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, yabancı misyon temsilcileri ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Büyükelçi Haber, açılış konuşmasında, Türkiye’nin tarih boyunca kendini yeni baştan yaratabilen, dinamik bir ülke olduğunu belirterek, bu durumun devam edeceğine olan inancını dile getirdi.

Türk diplomatların “zorlu müzakereciler” olduklarını dile getiren Hansjörg Haber, zorlu ve uzun istişareler sonucunda AB ile Türkiye’nin anlaşmaya varabildiğini, bu anlaşmanın da çok büyük ve önemli şeylerin beraber çalışarak yapılabileceğinin ispatı olduğunu söyledi.

Büyükelçi Haber, Türkiye ve AB arasında varılan mutabakatla Ege Denizi’ndeki ölümlerin engellendiğini ifade ederek, “Yasa dışı göçü, yeniden yerleştirme modeliyle yasal hale getirdik. Daha yapılması gereken çok şey var ama birçok şey de başarıldı. Bu krizlerin çözümünde iki taraf da birbirine yaklaşarak, ortak bir nokta bulmayı başardı.” diye konuştu.

AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin ise 9 Mayıs Avrupa Günü’nün, Avrupa’da barış, refah ve istikrarın yeniden doğuşunun yıl dönümü olduğunu belirterek, insanlık tarihinin en önemli barış projelerinden olan AB’nin de doğum günü olduğunu hatırlattı.

Şahin, AB’nin toplumsal yaşamın hemen her alanında geliştirdiği ortak politikalarla hem Avrupa halklarının hem de uluslararası toplumun umut ve ilham kaynağı olduğunu dile getirerek, “AB bütünleşmesinin geleceği ve Türkiye AB ilişkileri açısından tarihi bir dönemden geçiyoruz. AB’nin düzensiz göç, terör tehdidi ve ekonomik krizle karşı karşıya olduğu şu günlerde birliğin geleceği bakımından, Türkiye’nin önemi her zamankinden daha fazla ön plana çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.