Gündem

Gizli Toplantı Açığa Çıkıyor ! Kerkük'ü Başkent Yapacakmış

Mesut Barzani’nin danışmanın evinde referandum öncesi gerçekleştirilen gizli toplantının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Kerkük şehrinde yapılan bu toplantını Irak’ın geleceği için tehlikeli ve yeni adımlar alındığı sır niteliğinde bir toplantı olarak görülüyor.

Bağımsız- Birleşik Kürdistan Hedefleniyor

Sır niteliği taşıysan toplantı da görüşülenler, Kürdistan haritasının büyütülmesi ve Kerkük’ün başkent yapılması en önemli konular olarak görülüyor. Irak referandumu ile Suriye’de işgalci konumda yer alan PKK terör örgütü ile ortak ordu kurulması alınan kararlar arasında yer alıyor. Gizli toplantı da görüşülenler olarak Türkmen ve Araplara yönelik tehcirin bundan sonra da devam edeceğine yönelik kararlar alınmıştır.

Uluslararası alanda tüm baskılar ve verilen ultimatomlar sonuç vermedi. Mesut Barzani İsrail dışında kimsenin desteklemediği referandumu dün gerçekleştirdi. İsrail’in yanında yer alan bazı Batı devletlerinin desteğini alan Barzani, referandum sonrası olacaklar önceden yapılan toplantılar ile belirlendi. İsrail tarafından verilen yol haritası Bağımsız Kürdistan’ın kurulması için önem arz etmektedir.

ABD Referanduma Karşı Mı Destekçi Mi?

Öne sürülen bazı bilglilere ışığında, Mesut Barzani’nin referandumdan 2-3 hafta öncesinde İngiltere, ABD, Fransa ve İsrailli yetkililerle görüşmeler yaparak, bu görüşmeler sonucunda Birleşik Kürdistan kurulması adına büyük devletlerden destek aldığı ifade edildi.

En büyük desteğin destek vermediklerini açıklayan ABD’den geldiği öne sürüldü. ABD’li üst düzey yetkililerle gizli görüşmeler yapan Barzani, burdan güç alarak referandumu gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

Kerkük’ün Başkent Yapılması Planlanıyor

Kerkük’ün neden önemli olduğu haberini dün siz ziyaretçilerimiz için hazırladığımız haberimizde yer vermiştik. Kısaca özetlemek gerekirse Kerkük jeoplolitik olarak Irak’ta bağımsız kürt devleti kurulamasında önemli bir yer olarak biliniyor. Ayrıca ekonomik açıdan çok önemli bir yer olarak bilinmekte. Çünkü neredeyse Irak’ın petrol rezervlerinin yarısı Kerkük’ten sağlanıyor.

Kerkük’ün başkent yapılması ile birlikte Suriye’de PKK terör örgütü ile ortak bir kurma planları da öne sürülen bilgiler arasında yer alıyıor. Ayrıca Dün Barzani’nin kurmayları ile 2003’teki Irak işgalinin mimarı Halilzad, 2005’te Irak Anayasasını yapan ABD’li Peter Woodard Galbraith ve eski Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in buluştuğu deşifre edilmişti.