Gündem

Hollanda'dan Flaş Karar! Türkiye'de Mal varlığı Olan, Hollanda'da Yaşayanlara Sosyal Yardım Yapılmayacak

Hollanda hükümeti Türkiye’de mal varlığı bulunan kişilerin sosyal yardım talebinde bulunmaları için ilk olarak mal varlıklarını satmalarını ve bu şekilde yaşamalarını talep edecek.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan tarafından hazırlanan habere göre, Türkiye’deki mal varlığı hakkında Hollanda hükümetine bunları doğru bildirmeyen kişilerin belirlenmesi durumunda aldıkları bütün sosyal yardımın geri alınacağı bildirildi.

Hollanda, Türkiye’deki mal varlığı konusunda doğru beyanda bulunmayanlardan, aldıkları sosyal yardımı şu anda da geri istiyor.

Ancak, yasalar insanların belirli bir gelir düzeyinin altında yaşamasına izin vermediği için, borçlu sayılan bu kişiler yeniden sosyal ödenek alma hakkı kazanıyor.

Sosyal İşler ve İstihdam Bakan Yardımcısı Tamara van Ark, yeni düzenleme ile artık buna izin vermeyeceklerini söyledi. Mal varlığı konusunda yolsuzluk yapanların tekrar bir çuval dolusu parayla ödüllendirildiğini söyleyen van Ark, bu kişilerin cezalandırılacağını açıkladı.

Van Ark tarafından hazırlanan yasa önerisine göre, mal varlığı konusunda yalan söylediği belirlen kişilerin ödediği ceza, “borç” olarak sayılmayacak. Bu nedenle, bu kişilerin ertesi günü gidip tekrar sosyal yardım başvurusu yapması engellenecek.

Yeni düzenleme ile sadece hiçbir geliri olmayan ya da sahibi olduğu malını satmak istediği halde elden çıkaramayanlar sosyal yardım alabilecek.

Türkiye’deki mal varlığını satmak isteyen ancak elden çıkaramayanlara, geri ödemeleri koşuluyla sosyal ödenek verilecek. Mallarını sattığında bu parayı geri ödemesi istenecek. Bakan yardımcısı van Ark tarafından hazırlanan ve tartışmaya açılan yasa önerisine meclis çoğunluğu destek veriyor.

Hollanda basınına göre yasanın kısa süre içinde Meclis’ten geçmesi bekleniyor. De Telegraaf gazetesine göre, pahalı sanat eseri ya da koleksiyona sahip kişiler de, bunları satmadan sosyal ödenek alamayacak.

Tamara van Ark, belediyelerin de sosyal yardım alan göçmenlerin Türkiye’deki mal varlıklarının araştırılması konusunda hükümete yardımcı olduklarını söyledi.