Gündem

İstifa Eden Bir Çalışan Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

İşçinin sigortası niteliğinde ki kıdem tazminatı ödemesi işçinin kendi isteği dışında işveren tarafından işten çıkarılması durumunda ödenir. Öyle ki bu ödemenin çalışan tarafından alınabilmesi için en az bir yıl aynı iş yerinde çalışmış olması isteniyor.

Peki istifa eden bir çalışan kıdem tazminatı alabilir mi? İşte detaylar,

İSTİFA EDEN İŞÇİLERE KIDEM TAZMİNATI HAKKI

Bir çalışanın kıdem tazminatı ödemesi alabilmesi için işyerinden kendi isteği dışında çıkarılması gerekiyor. Ancak kendi ile işten ayrılan bazı işçilere de kıdem tazminatı ödemesi alabiliyor. Bir işçinin kendi isteğiyle ayrıldığı iş yerinden kıdem tazminatı alabilmesi için gerekli koşulları taşıması gerekiyor. Bu koşullar şu şekilde, 

Bir iş yerinde çalışırken askerlik görevini yapmaya hazırlanan çalışanlar işyerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatı ödemesi yapılır ayrıca evlendikten sonra 1 yıl içinde işinden ayrılan kadına da, kıdem tazminatını ödemesi yapılıyor. 

Bu durumların dışında 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan bir çalışan, bir iş yerinde 15 yıl çalışmış ve 3600 gün sigortalılık süresini doldurmuşsa emekliliği geldiğinde işyerinden ayıldığı zaman kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Ayrıca çalışan kıdem tazminatı almadan vefat ederse kıdem tazminatını ak sahipleri veya yasal varisleri alabiliyor. 

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Sekiz ay çalıştım kendim ayrıldım ihbar yada tazminat alabilir miyim

  2. 2 yıldır aynı yerde çalışıyorum ihbar kıdem alabilirmiyim