Gündem

Kanal İstanbul Projesi enine boyuna değerlendirildi! Kanal İstanbul’un çevreye etkileri nelerdir?

Kanal İstanbul Projesi, isminden ve konumundan dolayı her ne kadar İstanbul’da yaşayanları alakadar ediyor gibi görünse de yüksek maliyeti, gelir-gider ilişkisi, ABD’nin Montrö boğazlar Sözleşmesini delebilme riski gibi konuları içerdiğinden dolayı, 81 milyon vatandaşı yakından ilgilendiren bir konu…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ta İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı yaptığı dönemlerde ‘’benim hayalimdi’’ dediği ve sonrasında ‘’çılgın proje’’ olarak gündeme getirdiği Kanal İstanbul Projesi, terör olaylarından sonra en çok gündemde tutunabilen konulardan bir tanesi olacağa benziyor.

İktidar kanadı ve muhalefet farklı argümanlarla Kanal İstanbul hakkında farklı değerlendirmelerde bulunurken, aynı zamanda konu hakkında bazı bilim adamları da siyasi söylemler dışında kalarak bir birlerine zıt değerlendirmelerde bulunuyorlar… Haliyle bazı vatandaşlar da, kimin doğru kimin yanlış söylediğini ayırt etme konusunda kararsız kalabiliyorlar…

BBC bu noktada tüm Kanal İstanbul hakkında yapılan iki yönlü tartışmaları ve bilim insanların zıt görüşlerini karşı karşıya getirerek, izleyenlerin yorumuna bırakılabilecek bir video içeriği hazırladı. Videoda proje; tatlı su kaynakları, Marmara denizi, yeşil alanlar, hafriyat sorunu, yeni şehir alanları, deprem, iklim ve yaban hayat gibi alt başlıklar üzerinden inceleniyor.

Videoda Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Bozdoğan ile İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası, İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’nun görüşlerine de yer veriliyor.

Ayrıca projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu da ayrıntılı olarak inceleniyor. Video aşağıda verilmiştir….