Gündem

Kimler grip aşısı olabilir? Hangi hastalıklar risk gurubunda sayılıyor?

Kronik hastalığa sahip ya da 65 yaş üstü grip aşısı alamadı. Sağlık Bakanlığı en riskli gurupların grip aşısı yaptırmalarını gerek görmedi. Ayna anda 4 farklı ölümcül kronik hastalıklarınız olsa bile Sağlık Bakanlığı’na göre grip aşısı olmasına gerek yok. Kanser hatta İnfluenza hastalığı olanlar bile risk gurubundan sayılmadı. Halbuki uzmanlara göre herkesin olamasa da her hangi bir kronik hastalığı olan herkesin grip aşısı olması gerekiyor. (Aşağıdaki videoda grip aşısının önemini Sağlık Bakanlığı Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer’de tüm çıplaklığı ile grip aşısının koronaya karşı etkilerini tüm detayları ile birlikte bakın nasıl anlatıyor…)

Özellikle kanser, İnfluenza, koah, astım gibi kronik hastalı olanlara gelen ‘’risk gurubunda değilsiniz’’ yazısını gören hastalar hayretler içindeler…

KİMLER GRİP AŞISI OLABİLİR?

Türkiye’ye gelen yaklaşık 1,5 milyon grip aşısı tam bir çıkmaza girdi. Sayı az olunca kimler grip aşısı olabilir sorusu araştırılırken, skandal niteliğinde bir aşı prosedürü yapıldı.

Grip aşıda puanlama sistemine geçildi. Sistem aile hekimliğinde başlıyor. 19 hastalıktan kaçına sahip olduğunuza bakılıyor. Hastalıkların çoğu 1 puan. Grip aşısını hak edebilmesi için 5 puanı biriktirmesi lazım. Buna göre bir kişi aynı anda kalp, böbrek, kanser ve koah hastası olsa bile risk gurunda görünmüyor. Risk gurubunda olabilmesi için en az 5 puanı doldurması gerekiyor. Onun içinde bu hastalıkların yanında birde İnfluenza veya şeker hastası da olması gerekiyor. Yani grip aşısı olabilmeniz için sağlığınız dört dörtlük en ölümcül hastalıklara sahip olsa bile yetmiyor… Beş Beşlik olması gerekiyor…

AŞIYI HAK ETMEK KADAR YAPTIRMAKDA SORUN

Aşıyı hak etmek kadar olmak da zor… Kişi eğer 5 puan alabilirse aile hekimliğinden eczaneye gidiyor. Eczaneden aşıyı alıyor ve tekrar aile hekimliğine gidip aşı oluyor.

ÇOĞU ÜLKE HALKIN ÇOĞUNLUĞUNA GRİP AŞISI YAPTI

Enfeksiyon hastaları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ‘’Bu grip aşıları bu sistemle depolarda bekleyecek ve kimseye grip aşısı falan yapılmayacak. Sistem karışık ve gelen aşılar yetmiyor. Dünya da ilk defa bu sistem aşılandırma için kullanılıyor. İngiltere büyük bir gurubu aşıladı.  ’’ dedi.

Aşı sayısının yetersiz oluşu ve aşılama sıkıntısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya göre tüm dünyada yaşanıyor. Prof. Dr. Esin Şenol’a göre ise bunun tersini savundu. Şenol Türkiye’nin zamanında önlem almadığını dile getirdi. Şenol, ‘’Güney Kore’nin yüzde 60’ına aşı yapıldı, geri kalanını da aşılayacak. ABD’de büyük bir miktar yaptı.’’ Dedi.