Gündem

Koronavirüs bitmeden kene vaka artışı başladı! Vaka sayısı 100'ü geçti!

Ülkemizde ilk defa 2002 yılında görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı 18 yıldır her yaz aylarında görülmeye başladı. Ölümcül derecede sorunlar yaratabilecek bu rahatsızlık bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte erken görülmeye başladı. Konuyla ilgili araştırmalar yapan Ergönül, açıklamasında kritik ifadeler kullandı. Ergönül, vakaların her yıl artmasının ciddi olduğunu ifade etti.

KORONAVİRÜS İLE KKKA BİR ARADA GÖRÜLÜRSE CİDDİ SONUÇLAR OLABİLİR

Vaka sayılarının 101’e ulaşması ve 101 vakada 5 kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında gözler Sivas’a çevrildi. Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Ergönül, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Kısıtlamaların kalkmasıyla beraber insanlar şehirlerden kırsala doğru kaçıyor. Vatandaşlarımız Kovid’den kaçalım derken Kırım Kongo’ya mı tutuluyor; bunun araştırılması gerekiyor. Kene, insan hareketliliği ile başka şehirlere de taşınabilir. Örneğin İstanbul’da KKKA virüsü taşıyan kene olmaz normalde ama başka illerden gelen nüfus, kenenin buraya taşınmasına da yol açabiliyor. Bunu daha evvelki senelerde gördük. Henüz bildirilmedi ama hem Kovid hem KKKA bulaşan bir hastanın hem karaciğeri hem akciğeri tutulacağı için çok ağır bir tablo oluşur; vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bu yıl gerçekten çok farklı koşullar söz konusu”

Koronavirüs bitmeden kene vaka artışı başladı! Vaka sayısı 100'ü geçti!

KIRSALDAN KENTE TAŞINABİLİR

seyahat eden vatandaşların kırsaldan kentlere keneleri taşıyabileceklerini belirterek dikkatli olunması gerektiğini, ” Yani Ankara’nın doğusundan, Erzurum, Kars’a kadar giden bölge ve Karadeniz’de dağlarla iç tarafa doğru olan o havza ve pek çok il risk altında. İstanbul gibi KKKA taşıyıcısı kenelerin bulunmadığı illerde de, riskli bölgelerden gelen nüfusun hareketliliği nedeniyle tehlike oluşabiliyor. Yani bu keneler seyahatlerle taşınabiliyor. Bir de yaz aylarında Batı Nil ateşi başlıyor İstanbul’da. Tüm bunları düşündüğümüzde hepsi yeni ortaya çıkan enfeksiyonlar. Dünyanın gittiği yer açısından önlemlere dikkat etmenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz” şeklinde ifade etti.