Gündem

Meteoroloji uzmanından korkutan açıklama! Temmuz ayında gelmesi gereken sıcaklıklar Mayıs ayında geldi! Bu bir afet!

Libya üzerinden gelen sıcak hava dalgası, etkisini son günlerde hissettirmeye başladı. Tüm Türkiye’de hava sıcaklıklarının birden artması, uzmanları tedirgin etti. Meteoroloji Uzmanı Kadıoğlu, yapmış olduğu açıklamasında, “Hava sıcaklığı mevsim normallerinin 10 derece üstünde olursa, üç-dört gün sürerse bu bir afettir” ifadesini kullandı.

65 YAŞ ÜSTÜNÜN SOKAĞA ÇIKIŞ SAATLERİ DÜZENLENMELİ

Bugün 12.00 – 18.00 saatleri arasında dışarıya çıkacak olan 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkış saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Uzman Kadıoğlu, 11.00 – 16.00 saatleri arasında havanın çok sıcak olduğunu ve yaşlıların sadece 2 saati kaldığını belirtti. Kadıoğlu açıklamasında, “Saat 11.00-16.00 arası çok sıcak. Güneş ışınlarının dik geldiği saatler. 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerini yeniden düzenlemek lazım. 12.00-18.00 deyince, arada gerçekten dışarı çıkabilecekleri iki saat kalıyor” ifadesini kullanarak, 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkış saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Meteoroloji uzmanından korkutan açıklama! Temmuz ayında gelmesi gereken sıcaklıklar Mayıs ayında geldi! Bu bir afet!

GÖLGENİ GÖRMÜYORSAN GÖLGEYE KAÇ

HaberTürk’te katılmış olduğu canlı yayında önemli açıklamalarda bulunan Kadıoğlu, yaşlıların saat 16.00’dan önce dışarıya çıkmamaları gerektiğini ifade ederek, açıklamasında şunları kaydetti:

Yaşlıların 16.00’dan önce dışarı çıkmamaları gerekiyor. Sabah gün doğumundan akşam gün batımına kadar ne zaman istiyorlarsa çıksınlar demek daha doğru. Biz şöyle deriz: Gölgeni görmüyorsan gölgeye kaç. Hava havai bir şeydir, normali yoktur. Tren gibi yolda gitmez. İklim de değişken bir şeydir. Hava, belli şartlar oluştuğunda belli yerlerde rekorlar kırar”

SICAK HAVA DİLİ VAR

Kadıoğlu, bugünlerde Libya üzerinden Türkiye’ye giren sıcak hava dili olduğunu ifade etti. Hava sıcaklıklarının Salı gününe kadar etkisini göstereceğini, “Bugünlerde özellikle Libya üzerinden sokulan sıcak hava dili var. Dil şeklinde… Muğla’dan girip, Zonguldak’a kadar gidiyor. Meteorolojinin tahminlerine göre salı gününe kadar devam edecek” şeklinde ifade etti.

SICAK HAVA DİLİ 3-4 GÜN SÜRERSE BU BİR AFETTİR

Sıcak hava dilinin 3-4 gün sürmesi ve sıcaklığın mevsim normallerinin 10 derece üzerinde seyretmesi halinde, hava sıcaklığı olarak adlandırıldığını ifade eden Kadıoğlu, Fransa’da 2003 yılında yaşanan bu durumdan dolayı 35 bin kişinin öldüğünü hatırlattı. Kadıoğlu’nun açıklaması şu şekilde:

“Sıcak hava dili üç-dört gün sürerse, hava sıcaklığı da mevsim normallerinin 10 derece üstünde olursa, biz buna sıcak hava dalgası deriz, bu bir afettir. 2003 yılının Ağustos ayında Fransa’da 35 bin kişi öldürmüştür. Ciddiye almamız gereken bir afet. Sıcak hava dalgaları; apartmanların üst katlarında klimasız dairelerde yaşayanları, obezleri ve küçük yaşta çocukları öldürür”