Gündem

Obama'nın Küba Ziyareti KPSS Sorusu oldu

 22 Mayıs 2016  KPSS Lisans sınavında ilginç bir soru soruldu. KPSS Güncel bilgiler kısmında sorular 6 sorudan birisi olan soruya göre 88 yıl sonra Amerika Başkanı Barack Obama’nın gittiği ülke hangisidir? diye adaylara soru yöneltildi.

88 yıl sonra yapılan ziyaret gündeme oturmuştu. ÖSYM ise KPSS sınavında bu soruyu sordu. Peki 88 yıl sonra Amerika Başkanı’nın gittiği ülke hangisi?

Barack Obama Kimdir?

Barack Hussein Obama (d. 4 Ağustos 1961), Amerika Birleşik Devletleri’nin devlet başkanıdır. İlk olarak 4 Kasım 2008’de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimleri’nde ABD’nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush’tan devralmıştır. 6 Kasım 2012 tarihinde yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanmış ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. ABD tarihindeki ilk siyahî devlet başkanı olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki büyük siyasi gelişmelerden birine imza atmıştır.

Obama avukatlık diplomasını aldıktan sonra 1992 yılından itibaren 12 yıl süreyle Chicago Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa hukuku dersleri verdi. Avukatlık firmalarında çalıştı, çeşitli yardım dernekleri ve vakıflarda görev yaptı. 1996 yılında İllinois’in eyalet senatosuna seçilerek siyasete ilk adımını attı. 1998 ve 2002 yıllarında iki kez tekrar eyalet senatosuna seçildi. 2000 yılında ABD Temsilciler Meclisi’ne girmek için Demokratik Partinin ön seçimlere katıldı ama başarılı olamadı. 2004 tarihinde adaylığını koyduğu ABD Senatosu’nuna % 70’lik bir oy çoğunluğu almak suretiyle seçildi.

Obama’nın ABD’de ilk defa ülke sahnesine çıkması 2004 ABD başkanlık seçimleri sırasında Boston’da toplanan Demokratik Parti kurultayında yaptığı ve ülke çapında televizyonda canlı olarak yayınlanan etkileyici konuşması sayesinde olmuştur. Obama Senato’daki hizmet döneminde Senato Dışişleri Komisyonunda görev yaptı. Doğu Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’ya resmi ziyaretlerde bulundu. Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’la buluştu. Kenya’da Nairobi Üniversitesi’nde bir konferans verdi. ABD Senatosu’nda henüz 6 yıllık ilk dönemini tamamlamamışken 10 Şubat 2007 tarihinde 2008 ABD başkanlık seçimlerine Demokratik Parti’den adaylığını koyduğunu açıkladı.

Bir Yorum

  1. Her derdimiz bitmiş onca şehit varken sen kalk ABD gibi devleti milli sınava işle nolurduda körfez Boğaz köprüsünün adını soraydınız. Yerli tankın adını soraydınız. Bu zihniyetle biz daha çok yerimizde sayarız….