Gündem

Sayıştay Başkanlığı'ndan Belediyelere Otopark ve Toplu Taşıma Uyarısı!

Sayıştay Başkanlığı bazı belediyelerde otopark bedellerinin amaç dışında kullanıldığını ve toplu taşıma hizmetlerinde ihale olmadan üçüncü kişilere devredilmesi konusunda aykırı uygulamalar belirlelemesi üzerine, bu durumların düzeltimesi gerektiğini ve bunun içinde çalışmalara yapılacağını belirtti.

Otoparklara Yönetmeliğine İlişkin Açıklamalar

Sayıştay Başkanlığı’nın “2016 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu” değerlendirmesinde derlediği bilgilere göre, Başkanlık, belediye gelirlerinin takip ve tahsili, taşınmazlar ve kamulaştırma işlemleri ile bazı yönetmeliklerin uygulanması gibi konularda tespitlerde bulunduğu açıklandı.

Raporda yer alan bilgilere göre, otopark yönetmeliğinde, otopark ihtiyacının parselinde karşılanmasının esas olduğu, bunun karşılanmaması halinde belirlenecek otopark bedelinin ayrı bir banka hesabında tutulacağı anımsatıldı belirtildi.

Yapılan incelemeler sonucunda bazı belediyelerde bu uygulamalara aykırı durumlar tespit edildi. Bazı belediyelerde ayrı bir hesapta takip edilmediği, bazılarında ise ayrı bir hesapta takip ediliyorsa olsa bile, bunun mevzuatın öngördüğü şekilde vadeli olarak değerlendirilmediği gösterildi.

Toplu Taşıma Hizmetlerine Yönelik Açıklamalar

“2016 Yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu”nda, toplu taşıma işlerinin belediyenin bünyesinde olduğunu belirtildi ve bu çalışmaların, bu görevin imtiyaz sözleşmesi, ruhsat verme, kiralama veya hizmet satın alma yoluyla üçüncü kişilere verilmesinin mümkün olduğunu belirtildi.

Raporda toplu taşıma hizmetlerine ilişkin şu açıklamalara yer verildi:

“Yapılan denetimler sonucunda toplu taşıma hizmetlerinin ihale yapılmaksızın üçüncü kişilere verilmesi, ihale edilmesine rağmen sözleşmelerde bir geçerlilik süresi öngörülmemesi ve üçüncü kişilere gördürülmesi amacıyla verilen ruhsat ve çalışma belgelerinde bir süre tespit edilmemesi ve yıllar önce verilen bu belgelerin ilgili kişiler açısından kazanılmış hak olarak değerlendirilmesi şeklinde mevzuata aykırı uygulamalar tespit edilmiştir.”

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA